Annons

"Inte sista chansen på guld"

Krossade drömmar och silvertårar.
Men det svenska landslaget har fortfarande guld i blicken efter OS-debaclet.
Fotboll • Publicerad 7 augusti 2021
De svenska spelarna med sina silvermedaljer efter förlusten i OS-finalen mot Kanada.
De svenska spelarna med sina silvermedaljer efter förlusten i OS-finalen mot Kanada.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Morgonen efter finalförlusten mot Kanada lämnade det svenska laget OS och Japan. Då hade det bara gått några timmar sedan spelarna stod i den mixade zonen och försökte sätta ord på sina känslor.

Magdalena Eriksson, som blev utbytt i slutet av ordinarie tid, fick se både förlängningen och straffläggningen från bänken.

Annons

– Det är bland det värsta man varit med om. Jag tycker vi är det bättre laget. Det studsade inte vår väg i dag. Något mer än så vet jag inte vad jag ska säga, säger hon.

– Det här är bland det mest fruktansvärda man kan vara med om som fotbollsspelare.

Känner stolthet

Efter fyra missade straffar förlorade Sverige med 2–3 i straffläggningen efter sex omgångar.

– Jag är otroligt stolt över de tjejerna som kliver fram och tar straffarna i det här pressade läget. Jag hoppas verkligen att ingen lägger skulden på sig själv, säger Eriksson och fortsätter:

– Det är en del av sporten. Vi vet att straffläggningar, det kan gå hur som helst. Jag tycker att de som kliver fram och tar en straff för laget i dag är riktiga hjältar i mina ögon.

Det här skulle vara chansen. Det här skulle vara då det svenska damlandslaget fick bära en av de ädlaste medaljer i idrottssammanhang – ett OS-guld.

"Inte vår sista chans"

– Vi får i slutändan se det som tändvätska. Det kommer ett nytt mästerskap nästa år, säger den svenska landslagsstjärnan.

– Vi måste ta med oss det vi presterat i den här turneringen till nästa för jag känner direkt att det här är inte vår sista chans på ett guld.

Nu ser Magdalena Eriksson fram emot nästa sommars EM i England och redan året därpå väntar även ett VM i Australien. OS visade att Sverige har mycket att ge även då.

– Absolut. Vi ska inte låta det här krossa oss. Det här ska stärka oss. Vi har några detaljer att jobba på, men vi är så jävla starkt lag, säger hon.

Annons

– Vi är det europeiska laget som går längst och nästa år är det ett EM så direkt börjar jag tänka att det här inte är vår sista chans.

Vill att veteranerna fortsätter

Direkt efter finalförlusten var Hedvig Lindahl nästan säker på att OS i Tokyo var hennes sista mästerskap och Caroline Seger kunde inte ge något svar om hennes landslagsframtid.

27-åriga Eriksson är dock säker på vad hon helst ser.

– Jag ser jättegärna att de fortsätter. Jag tycker att de visar än i dag vilken nivå de håller. Jag tycker Seger är bäst på plan, säger hon.

– Så jag hoppas givetvis att de vill fortsätta ett år till.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons