Annons

Jämnt i målvaktskampen: "Den bästa ska stå"

Jennifer Falk och Zecira Musovic fick stå varsin match i VM-genrepen.
Hur det blir på VM i sommar? Det vet inte ens Peter Gerhardsson.
– Jag har flera månader på mig att bedöma spelarna, säger förbundskaptenen.
Fotboll • Publicerad 12 april 2023
Det svenska försvaret och Jennifer Falk i målet hade en tuff kväll mot Norge.Foto: Adam Ihse/TT
Chelseamålvakten Zecira Musovic.Foto: Johan Nilsson/TT

Hedvig Lindahl har länge varit uttalad etta mellan stolparna i det svenska fotbollslandslaget.

Frågan är om någon av Jennifer Falk eller Zecira Musovic får samma status inför sommarens mästerskap?

Annons

I VM-genrepen mot Danmark i fredags (0–1) och Norge på tisdagskvällen (3–3) fick de båda konkurrenterna stå varsin match.

Musovic tvingades släppa in matchens enda mål på tilläggstid, medan Falk fick se bollen gå förbi sig tre gånger. Även i Norgematchen kom det sista målet på tilläggstid.

– Sista målet är väl mest surt. Jag hinner inte få ihop benen. De andra är svåra. Men på första är jag så nära att ta den, det är surt. Så känner jag, säger Jennifer Falk.

"Långt till VM"

Frågan om vem som ligger bäst till inför VM är dock för tidigt ställd anser hon.

– Jag känner att det var bra för mig att få stå den här matchen. Men det är långt till VM och det är jättemånga matcher i Häcken fram till dess, det är det jag ska fokusera på nu, säger Falk.

Det här med att utse en förstamålvakt eller inte är en svår fråga, tycker Jennifer Falk. Det är egentligen bara bra om det är man själv som blir utsedd, konstaterar hon.

– Det beror ju på. Om man är den som är uttalad etta är det klart en trygghet. Men om man inte är det är det jättejobbigt om man känner att man är på samma nivå.

"Slängs mellan känslor"

Chelseamålvakten Zecira Musovic var inne på ett liknande spår när hon fick samma fråga tidigare under landslagssamlingen.

– Det är skitjobbigt. Jag tycker att det är jättetråkigt att inte få spela, det är det man vill göra. Individuellt är det tufft att inte få spela, med de känslorna som man brottas med, säger hon.

– Samtidigt som man är glad för laget och vill att laget ska vinna och göra det bra. Så man slängs mellan olika känslor extremt mycket.

Annons

Hur Peter Gerhardsson och landslagsledningen väljer att göra återstår att se. Även för förbundskaptenen själv.

– Jag tycker att diskussionen om en etta, den har hållit på hela tiden. Men det är jämnt mellan målvakterna vi har, säger han.

– I träningslandskamperna har vi ofta olika målvakter. Sedan när vi kommer till mästerskap ska den bästa stå. Men det är egentligen samma uttagning som när vi pratar forwards. Den bästa ska stå.

Fakta: Vägen till VM

Matchen mot Norge var Sveriges sista officiella landskamp inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland.

Landslaget samlas preliminärt igen i Göteborg omkring den 3 juli, för några dagars träningar för främst utlandsproffsen.

Därefter väntar några dagars ledighet och därefter i olika omgångar resan till Nya Zeeland, lite beroende på när de uttagna allsvenska spelarna har sina sista matcher.

Väl på plats i Nya Zeeland väntar lite mindre än två veckors träning innan premiären mot Sydafrika den 23 juli. Därefter väntar Italien den 29 juli och Argentina den 2 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons