Annons

Jannes hyllning: "Jag har krigare där ute"

Matchen och gruppsegern höll på att glida landslaget ur händer och fötter.
Då kom Viktor Claessons sena 3–2-mål mot Polen.
Fotboll • Publicerad 23 juni 2021
Janne Andersson tackar Emil Forsberg efter 3–2-segern mot Polen.
Janne Andersson tackar Emil Forsberg efter 3–2-segern mot Polen.Foto: Maxim Sjemetov/AP/TT

I två mästerskap har han basat för Blågult. Båda gångerna har han fört landslaget till gruppseger – trots riktigt svårt motstånd.

2018 spelade Tyskland i samma grupp, liksom svåra Mexiko. Nu ställdes Sverige mot Spanien och ett Polen på uppgång.

Annons

Utgången blev densamma.

– Jag är jätteglad över att vi blev gruppetta igen. Vi vann gruppen i VM, nu gör vi det igen. Det är jag extremt glad för och stolt över. Vi kan säkert göra saker bättre, men nu är jag stolt och glad. Det är jättesköna känslor. Vi har satt oss i ett bra läge inför fortsättningen.

"Jag är rätt mör"

Den följer i Glasgow på tisdag, åttondelsfinalen mot Ukraina. Det stod klart efter onsdagskvällens avslutande matcher i gruppspelet. Redan efter Sveriges seger talade det mesta för Ukraina.

– Jag har inga känslor alls (för vilka som väntar), jag är rätt mör. Det enda som är viktigt är att vi får sex dagar på oss att återhämta oss. Just i dag har jag inte mycket mer att säga om vilka vi möter.

Har du sett något av Ukraina?

– Som hastigast bara. Jag har ingen klar uppfattning. Vi kommer att ha koll på dem. Våra analytiker har tid på sig för att fingranska detaljerna. Vi vann gruppen och vi fick längre vila och det var det viktigaste.

Att uppskatta den färska segern mot Polen och gruppsegern var betydligt mer angeläget än att snacka om tisdagens motståndare.

Längtar efter sill och potatis

– Nu ska jag njuta och vara glad att vi vunnit gruppen. Vi har gott om tid att förbereda oss inför matchen på tisdag. Nu ska vi hem och fira midsommar i Göteborg.

– Sill och nypotatis, det är bra grejor det, säger Andersson som också tänkte unna sig den vanliga segerpilsnern på planet hem till Landvetter.

Landslaget stannar på EM-basen i Göteborg fram till måndag. Då lyfter planet till Glasgow.

Annons

Några prestationer stack ut i S:t Petersburg. Som Dejan Kulusevskis efterlängtade EM-debut efter coronakarantänen.

Inhoppet innebar två målgivande passningar, en till Emil Forsberg, en till Claessons avgörande mål djupt in på tilläggstid.

– Dejan var jättebra. Har avgörande egenskaper. Att starta honom var vi inte framme vid. Jag visste inte om han skulle palla det i den här värmen. Avbytarna presterar, som han och Viktor Claesson.

Tvåmålsskytten Emil Forsberg valdes till matchens lirare. Ett val Janne Andersson inte hade några invändningar mot.

– Roligt. Jag sade till honom: "Rätt okej arena att vara på, va?". I täta, tajta matcher är det viktigt att avgörande spelare kliver fram. Det är jätteroligt att Emil kliver fram, att han får göra avgörande grejor. Han har alltid varit en bra spelare, men han är, som han själv sagt, lite mer harmonisk nu och det gör att han även blir bättre på planen.

Lagkaptenen Sebastian Larsson spelade sin tredje raka 90-minutersmatch i EM – och det i hans 132:a landskamp.

– 36 år gammal och ha så mycket spring i kroppen, det är imponerande. Han är så lojal mot alla i sitt spel, säger Janne Andersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons