Annons

Svaret på kritiken: "Kan inget om idrott!"

Calle Halfvarssons andraplats på världscupavslutningen i Falun var mer än en succé i skidspåren.
Det var också ett kraftfullt svar till alla hans kritiker:
Skidor • Publicerad 12 mars 2022
Calle Halfvarsson fick tillfälle att svara alla kritiker efter andraplatsen i Falun.
Calle Halfvarsson fick tillfälle att svara alla kritiker efter andraplatsen i Falun.Foto: Ulf Palm/TT

Få i landslaget har fått utstå lika mycket kritik och synpunkter i olika medier som Halfvarsson. Det har stundtals varit på en nivå som fått hans lagkamrater att reagera. En av dem har varit William Poromaa:

– Man har ju hört och man läser. Vi sitter och surrar lite om det ibland.

Annons

Poromaa fortsätter:

– Det som skrivs stämmer ju inte och i dag visar Calle hur bra han är. Att folk sitter hemma och tycker så är bara konstigt. Så är det, folk har inte mycket bättre för sig.

Även landslagschefen Anders Byström har följt kritikerstormen och gladdes extra mycket efter Calle Halfvarssons andra plats.

– Det är oerhört kul med tanke på hur mycket skit han få emellanåt, säger Byström.

Efter loppet var det fler aktiva som tog upp samma sak, men lugnast var Calle Halfvarsson själv:

– Jag har ofta fått frågan hur jag tacklar det som folk skriver? Men jag frågar vad det är de skriver? Det är inget jag ser eller läser. Och om jag läser är det något som bara rinner av mig. Jag vet vad jag kan och säger någon att jag är dålig, varför ska jag ta åt mig för det?

Calle Halfvarsson fortsätter:

– Sådana människor som skriver sådana saker kan oftast inget om idrott.

Glädjerus

Den här lördagen i Falun fick Calle Halfvarsson ett glädjerus när han i början av loppet kände att kroppen svarade och att detta skulle kunna bli något bra inför den stora hemmapubliken:

– Det blev ett glädjerus som gick genom hela kroppen. Känslan att man kan driva på bra i dag. Det kan gå långt, säger Halfvarsson och avslöjar taktiken:

Annons

– Jag ville åka fort i lättare partier och hålla igen lite i Mördarbacken. Där tänkte jag på att det blir hejarop från publiken och då gällde det att inte ge allt man har så man inte står som en kratta utför igen.

Taktiken räckte till andra plats, nio sekunder efter norrmannen Didrik Tønseth och Calle Halfvarssons första pallplats på fyra år. På frågan om ryssarna, som fick åka hem, hade haft en chans denna dag svarade Calle kort med ett leende:

– Nej, nej, nej!

Erbjuder barnpassning

Lika glada var hans yngre träningskompisar i landslaget. Främst hans träningsgrupp i Falun, där den yngre generationen ser veteranen från Sågmyra som en bra sparringpartner.

– Jag har varit på Calle ganska mycket om att han ska fortsätta. Speciellt under OS. Det här loppet kan bidra till en fortsättning, men jag ska fortsätta vara på honom, säger landslagskompisen Leo Johansson.

Det faktum att Calle Halfvarsson ska bli pappa i sommar ska inte vara något hinder, anser Johansson, som erbjuder barnvakt.

– Jag kan passa barnet på mina vilodagar. De andra i gänget hakar säkert på.

Calle Halfvarsson skrattar när han hör erbjudandet.

– Det är perfekt, men om jag ska träna med dem, hur ska de kunna vara barnvakt och träna samtidigt? frågar sig Halfvarsson och signalerar att den här andraplatsen ökar chanserna att han fortsätter karriären.

– Nog känner jag att jag vill fortsätta en säsong till. Det här plussar på att man ska orka att lägga ner den tiden på sommaren.

Fakta: Calle Halfvarsson

Född: 17 mars 1989 i Sågmyra (32 år).

Klubb: Sågmyra SK.

Främsta meriter: VM-silver stafett 2013 och 2015, VM-brons stafett 2017. Tre individuella världscupsegrar och ytterligare 13 pallplatser individuellt.

Aktuell: Kom tvåa på 15 km fri stil vid världscupavslutningen i Falun.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons