Annons

Joel tävlar på natten: ”Blir en stor utmaning”

Tomelillas racingstjärna Joel Eriksson står inför en mörk helg – bokstavligt, men kanske inte bildligt, talat. För första gången någonsin ska DTM-cirkusen göra upp på natten, när mästerskapet dessutom premiärtävlar på italienska Misano vid Adriatiska havet.
Publicerad 24 augusti 2018
Tomelillas racingstjärna Joel Eriksson.
Tomelillas racingstjärna Joel Eriksson.Foto: Mattias Persson

Motorsport

Helgens evenemang i Italien är historiskt av flera skäl. Dels är det DTM-seriens första besök på Misano, dels körs båda helgens race efter mörkrets intrång, och dels gör den populäre Alex Zanardi ett omskrivet gästspel i en sjunde BMW M4 bredvid Joel Eriksson och de andra.

Annons

För Eriksson personligen rör det sig också om en hel del nyheter. 20-åringen från Tomelilla har aldrig tidigare kört på Misano, och heller aldrig ställt upp i något nattrace. Därmed väntar två nya upplevelser för Skånepågen den här helgen, när den sjunde av årets tio deltävlingar står i fokus.

– Misano blir ännu en ny bana för mig, precis som Brands Hatch senast, och jag har aldrig tävlat på natten förut, säger Joel Eriksson. Det kommer att bli en stor utmaning igen, men jag tror att Misano-banan blir lite enklare att lära sig än Brands Hatch. Jag har hört mycket gott om banan – (storebror) Jimmy tävlade där i GT-racing förra året – och jag är säker på att det blir häftigt att köra en DTM-bil där. Det blir intressant att se hur man påverkas av att köra på natten, men jag vet att Misano har ett bra belysningssystem och jag förväntar mig inte några större problem med just det.

DTM återvänder den här helgen till Italien för första gången sedan 2010, då man tävlade en bit längre norrut på den adriatiska kusten på Adria International Raceway. För att markera tillfället kommer alltså legendariske hemmastjärnan Alex Zanardi, tidigare mästare i amerikanska CART-serien men kanske mest känd för den olycka som 2001 tvingade honom att amputera båda benen, till start.

51-årige Zanardi kör en sjunde BMW, specialanpassad för hans handikapp, och blir därmed teamkamrat med Joel Eriksson, Timo Glock, Marco Wittmann, Philipp Eng, Bruno Spengler och Augusto Farfus.

– Alla i teamet är superglada att ha Alex här med oss i helgen, fortsätter Joel Eriksson. Han är en legend i sporten och det han gått igenom på sin väg tillbaka efter olyckan är otroligt inspirerande. Det blir mäktigt att tävla tillsammans med honom, speciellt i Italien. Han förtjänar all respekt.

I och med att båda helgens två race alltså körs på kvällstid sätts det ordinarie DTM-schemat ur spel ganska kraftigt den här helgen. Fredagens fria träning körs först kl. 21.30, och de båda kvalen kl. 20.00 på lördag respektive söndag. Racen drar igång 22.30 och sänds live på Eurosport 1.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons