Annons

Johaug gör som brorsan – kör långlopp

Norska skiddrottningen Therese Johaug kommer i vinter att tävla i långloppscupen Ski Classics.
Skidor • Publicerad 17 augusti 2021
Therese Johaug med sina fyra VM-guld i Oberstdorf förra säsongen. Arkivbild.
Therese Johaug med sina fyra VM-guld i Oberstdorf förra säsongen. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Loppen som är aktuella för Johaug är Birkebeinerrennet utanför Lillehammer den 19 mars och Reistadsløpet i Nordnorge den 2 april.

Therese Johaug är bara en av flera profiler från den traditionella världscupen som på senare tid har intresserat sig för långlopp. Ivo Niskanen, Finland, Martin Johnsrud Sundby, Norge, och svenska Hanna Falk är några exempel på åkare som åkt och kommer att åka långlopp.

Annons

Mer uppmärksamhet när public servicekanalerna i Sverige och Norge sänder loppen, ökade prispengar och nya utmaningar är några anledningar till det nya intresset.

Therese Johaug har redan flera kopplingar till långsloppscirkusen. Hennes bror Karstein Johaug åker i Team Ragde Charge och är en av hennes rådgivare i träningen.

En annan inspirationskälla är Marit Bjørgen, som kommer att göra en långloppssatsning i samma team.

Bjørgen och Therese Johaug bor nära varandra i Holmenkollen norr om Oslo och tränar ofta tillsammans.

– Therese Johaug har sitt fokus på OS och världscupen, men sedan ska det bli intressant att se vad hon kan göra mot andra långloppsåkarna i exempelvis Birkebeinerrennet. Där kommer Therese Johaug att åka med fästvalla samtidigt som de andra stakar. Därför måste hon ha fyra-fem minuters lucka för att kunna vinna, säger Magnar Dalen till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons