Annons

Junioren chockade alla i Idre

Det blev svensk segerglädje på damernas medeldistans i Idre, men det var inte den segrare vi vant oss vid. Hanna Lundberg, 19, chockade fältet genom att som första startande springa in på bäst tid av alla.
Orientering • Publicerad 14 augusti 2021
Hanna Lundberg vann medeldistansen i Idre.Foto: Nisse Schmidt/TT

Tove Alexandersson var revanschsugen efter torsdagens tredjeplats, men i medeldistansen lyckades hon inte heller ända fram. Alexandersson gjorde ett misstag på den elfte kontrollen och segerchanserna var borta.

I stället kom den svenska glädjen att riktas mot Hanna Lundberg, junioren som slog alla med häpnad när hon kom fyra på långdistansen i torsdags. På medeldistansen startade hon som nummer ett och återigen visade hon på en fin orientering.

Annons

Löpare efter löpare sprang över mållinjen utan att peta bort Lundberg från ledarstolen. Schweiziska Simona Aebersold, som vann långdistansen, hade chansen. Men Aebersold gjorde en kostsam bom på den sextonde kontrollen och en gapande Lundberg kunde inse att segern var bärgad.

– Känslorna är överallt, säger Hanna Lundberg i SVTs sändning.

– Tekniskt var allt perfekt, jag kunde inte ha gjort det bättre!

Aebersold slutade tvåa och på tredje plats kom ryska Natalia Gemperle. Tove Alexandersson slutade femma, två sekunder bakom Karolin Ohlsson på fjärdeplatsen.

I herrloppet blev Simon Hector bäste svensk på en tredjeplats, bara en dryg halvminut efter vinnande Joey Hardon från Schweiz. Hector stod för en fin insats i slutet av loppet och plockade in en minut på tvåan Daniel Hubmann, också han från Schweiz, som gick i mål bara tre sekunder efter landsmannen Hardon.

På söndag väntar stafetter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons