Annons

Kanadas landslag tillbaka i träning: "Vi tvingas"

Den kanadensiska fotbollsstrejken är över – åtminstone tillfälligt.
Spelarna kommer att spela landslagsturneringen Shebelieves Cup mot sin vilja.
"För att klargöra: Vi tvingas tillbaka till jobbet", skriver lagkaptenen Christine Sinclair på Twitter.
Fotboll • Publicerad 12 februari 2023
Christine Sinclair säger att Kanadas fotbollsdamer tvingas spela Shebelieves Cup för att inte riskera att bli stämda av det egna förbundet. Arkivbild.
Christine Sinclair säger att Kanadas fotbollsdamer tvingas spela Shebelieves Cup för att inte riskera att bli stämda av det egna förbundet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mitt under förberedelserna till årets Shebelieves Cup i Orlando meddelade spelarna i det kanadensiska damlandslaget i fotboll att man går ut i strejk som en protest mot förbundets budgetnedskärningar på damsidan.

Men strejken blev kortlivad. Ett dygn senare, på lördagskvällen, stod det klart att laget återgår till träning, men bara för att de inte har något annat val.

Hot om stämning

Annons

"För att klargöra: Vi tvingas tillbaka till jobbet på kort sikt. Det här är inte över. Vi kommer att fortsätta slåss för allt vi förtjänar och vi kommer att vinna det här. Vi spelar Shebelieves i protest", skriver lagkaptenen Christine Sinclair på Twitter.

Till inlägget bifogar hon ett pressmeddelande från den kanadensiska spelarföreningen. Där förklaras att Kanadas fotbollsförbund hotade att stämma damlandslaget om strejken blev ett faktum, och kräva spelarna på stora belopp.

"De sade att om vi inte återgår till arbete – och inte lovar att spela torsdagens match mot USA – så skulle de inte bara ta till rättsliga åtgärder för att tvinga oss tillbaka till fotbollsplanen. De övervägde också att kräva in det som skulle kunna vara flera miljoner dollar i skadestånd från spelarföreningen och från de enskilda spelarna som är med på det här landslagslägret", skriver spelarföreningen.

Regerande OS-guldmedaljör

Landets fotbollsförbund säger å sin sida att man respekterar spelarnas rätt att organisera sig fackligt, men att strejken var olaglig.

"Kanadas fotbollsförbund var inte redo att riskera vare sig Shebelieves Cup, de viktiga förberedelser som det ger damlandslaget inför kommande VM eller den upplevelse som alla de fans som rest till Orlando för att se sina landslagshjältar sett fram emot", skriver förbundet i ett uttalande, uppger AP.

Kanada är regerande olympisk mästare och en medaljkandidat i VM, som bara är sex månader bort.

Landslagsturneringen Shebelieves Cup 16–22 februari, där man ställs mot USA, Brasilien och Japan, är en viktig del i uppladdningen inför sommarens mästerskap i Australien och Nya Zeeland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons