Annons

Klart: Sveriges EM-kvalmatch flyttas

Handbollsherrarna är isolerade resten av veckan efter coronafallet i truppen.
Därför blir det inga gemensamma träningar veckan före VM.
Nu är det även klart att EM-kvalmatchen mot Montenegro i Eskilstuna på lördag kommer att spelas vid ett senare tillfälle.
Handboll • Publicerad 6 januari 2021
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg har en hel del att fundera på inför handbolls-VM nästa vecka. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg har en hel del att fundera på inför handbolls-VM nästa vecka. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Bundesligaproffset Anton Lindskog har testats positivt för covid-19 och det ställer det mesta på ända för handbollslandslaget veckan före VM i Egypten.

Övriga spelare får i nuläget bara träffa sina rumskamrater, och kommer sitta i karantän till på måndag. På tisdag är tanken att laget ska resa till Egypten.

Annons

– Vi utförde snabbtester på samtliga i går kväll. Och de utföll negativt. Sedan kommer vi genomföra PCR-tester i dag (onsdag) som vi får svar på i morgon. De har en betydligt högre tillförlitlighet. Men det är fortfarande alldeles för tidigt att veta hur det här slutar, det svaret har vi först i helgen. Vi kommer att betrakta dem som smittfria om de testar negativt på söndag, säger landslagsläkaren Daniel Jerrhag på onsdagens digitala presskonferens.

"Värsta som kunde hända"

Nye förbundskaptenen Glenn Solberg kunde inte fått en mycket sämre start på det nya jobbet, säger han.

– Det var det värsta som kunde hända oss, på en mycket dålig tidpunkt. Med det sagt kommer alltid spelarnas hälsa och säkerhet i första hand. Sedan ska vi göra allt vi kan för att spelarna ska kunna förbereda sig inför VM, både tekniskt, taktiskt, fysiskt och mentalt, säger Glenn Solberg.

Onsdagskvällens EM-kvalmatch borta mot Montenegro har redan ställts in.

Och sent på onsdagen blev det klart att returmötet i Eskilstuna på lördag inte heller blir av.

"Den är uppskjuten och kommer att spelas vid ett senare tillfälle", skriver landslagets presschef Daniel Vandor i ett uttalande.

Att helt hoppa av handbolls-VM är dock inte aktuellt för Sverige i nuläget.

– Vi vet att den här smittan är oberäknelig på många sätt. Och de åtgärder vi har gjort är med förhoppningen att vi ska kunna åka till VM. Sedan om det blir med den här truppen, eller om det blir ytterligare något positivt fall, det får vi se. Men vi hoppas kunna resa på tisdag, säger Hanna Fogelström.

Det är ännu inte fastslaget att Anton Lindskog kommer att missa mästerskapet och landslaget har valt att avvakta med att kalla in någon reserv.

– Med största sannolikhet blir han inte aktuell, men det är inte helt hundra. Vi blir sittande i karantän en bra stund så vi får se hur vi löser det, säger Glenn Solberg.

Publik på matcherna

Annons

Beslutet att spela VM inför en reducerad publik har mötts av kraftig kritik från landslagsspelare.

Bland annat sade danske stjärnan Mikkel Hansen att han överväger att bojkotta mästerskapet om det blir publik på matcherna.

Men Daniel Jerrhag är inte orolig:

– Det där beror väldigt mycket på hur man är organiserade och i vilken omfattning man släpper in publik. Jag har inte de detaljerna och vet inte om jag ska kommentera det ytterligare. Vi får ha en dialog med våra spelare, vad gäller publik är jag personligen inte speciellt orolig, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons