Annons

Kaptenens coronaplan: Större JVM-trupp

Inga matcher och bara individuell träning sedan tre veckor tillbaka.
Nedstängningen av juniorserierna har gett förbundskapten Tomas Montén huvudbry inför JVM-uttagningen. Nu tar han ut en större trupp än planerat.
Ishockey • Publicerad 2 december 2020
Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén planerar att ta ut en större bruttotrupp till JVM. Arkivbild.
Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén planerar att ta ut en större bruttotrupp till JVM. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

På torsdagen presenterar Montén bruttotruppen inför junior-VM i ishockey i Edmonton den 25 december–5 januari.

Turneringen avgörs i en bubbla i Kanada och redan på söndag samlas truppen på träningsläger i Sundsvall. Även det sker i en blågul bubbla.

Annons

Förmodligen tar Montén ut runt 30 spelare, kanske fler, till lägret. Den slutliga truppen ska innehålla 25 spelare, två spelare fler än vanligt på grund av pandemin.

– Det är vår tanke att ta ut en större trupp än vi brukar, dels för att det är ett antal spelare som inte har spelat på länge, dels finns det en ovisshet med viruset och vi ska testas tre gånger nästa vecka, säger Montén.

"Hårdare drabbade"

Den 11 november tog Svenska ishockeyförbundet beslutet att stänga ned all juniorverksamhet i landet, både matcher och träning i J20- och J18-serierna, på grund av coronapandemin. Nedstängningen gäller, i ett första skede, året ut.

För de största stjärnorna i truppen, som redan har stora roller i SHL eller hockeyallsvenskan, har det inte påverkat. Men runt tio spelare som var aktuella till novembermatcherna i Malmö mot Finland – som blåstes av på grund av smitta – har drabbats.

– Några spelare har blivit hårdare drabbade än andra. Många av dem är lite både och, spelar i A-laget men hämtar också speltid i sina juniorlag. Det har inte blivit av. Så det är klart att det påverkar, säger Montén.

– Det finns en risk att alla inte kommer i bästa slag. Det får vi ha lite i åtanke på lägret genom att kanske spela internmatcher, säger han.

"Extra stress och oro"

TT: Hur ser du rent generellt på att spelare i utvecklingsålder drabbas av det här?

– Deras utvecklingsprocess stannar av litegrann, det ställer ganska höga krav på individen för det enda du kan kompensera med är att träna själv. Är det en kortare tid är det väl ingen fara, men skulle säsongen inte komma i gång igen då kommer det att märkas på spelarna till hösten att de har missat ett halvår. Sedan vad det gör med välmåendet, jag tror det är många som känner en extra stress och oro över att man inte får utlopp för sin energi, säger Montén.

Lägret i Sundsvall pågår till den 13 december då laget, enligt planerna, flyger till Kanada och JVM. Men efter att novembersamlingen i Malmö blåsts av efter positiva covid-19-test tar Montén inget för givet.

– Vi får se, vi planerar för det i alla fall.

Fakta: Så ser JVM-förberedelserna ut

6 december: Juniorkronornas bruttotrupp samlas till läger i Sundsvall.

12 december: Truppen skalas ned till 25 spelare, 22 utespelare och 3 målvakter.

13 december: Avresa till Kanada.

21 december: Sverige spelar träningsmatch mot Kanada.

22 december (natt mot 23:e): Träningsmatch, Sverige–Schweiz.

26 december: Svensk JVM-premiär mot Tjeckien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons