Annons

Karantän med katterna väntar OS-klare veteranen

En mage som krånglade igen, rätt tomt med resultat i ryggen. I mellandagarna pekade inte mycket mot Peking.
Calle Halfvarsson:
När veteranen fick fart på benen i Tour de Ski viftade han bort den vassa eggen. Prestationerna gav en OS-biljett.
Skidor • Publicerad 5 januari 2022
Calle Halfvarsson får göra sitt tredje OS.
Calle Halfvarsson får göra sitt tredje OS.Foto: Terje Pedersen/AP/TT

32-åringen fick den sista platsen i längdlandslagets trupp – och kan se fram emot sitt tredje OS.

Underhandsbeskeden kom redan inför den avslutande klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme i tisdags. Definitivt fick han grönt ljus efter loppet – och officiell OS-åkare blev han under onsdagen.

Annons

– Jag var relativt lugn, men man ska aldrig ta ut något innan man har det på papper, säger han.

"Jag har aldrig tvivlat"

Värre var det under en säsongsinledning när inte mycket fungerade. Och efter det första distansloppet på touren, i Lenzerheide, var en Calle Halfvarsson i ännu ett olympiskt spel en högoddsare.

– Det har varit lite jobbigt, men jag har aldrig tvivlat. Kroppsligt och mentalt har det inte stämt. Jag hade kniven mot strupen på touren. Jag hade ett svagt klassiskt lopp, men jag är glad över att jag kunde komma över det.

TT: Och magen mår?

– Jag försöker hålla mig från gluten. Jag har känt att gluten gör min mage lite irriterad. Jag hade lite problem i början av touren och tror att det kan ha spelat in i Lenzerheide, säger han.

Väl hemma i Sågmyra utanför Falun ska han smida planer på hur han ska få ut maximalt i OS i februari.

En sak är redan klar. Med tanke på den galopperande smittspridningen låser han bokstavligen in sig i huset – och med bara familjens två katter som sällskap. Flickvännen Isabell Olsson får inte var hemma. Halfvarsson tar inga som helst risker.

– Hon kommer inte att bo här. Jag kommer i princip att isolera mig. Jag kommer inte att träffa någon. Det är många i min närhet som är sjuka, säger han under en videokonferens.

Jagar första medaljen

Trots tunga ben efter touren vill han ut och träna.

– Jag tror aldrig jag någonsin varit så taggad. Det är nu eller aldrig på något sätt. Frågan är om det blir mer OS för mig. Jag känner nästan att jag vill ut och träna direkt.

Annons

Han hymlar inte med vad han vill får ut att veckorna som kommer i Peking.

– Jag åker till OS för att jaga mina första medaljer i ett mästerskap. Viljan att prestera är på hundra. Känslan är att gör jag bara rätt saker hänger jag med i toppen.

15 km klassiskt ser han som sin bästa distans.

– Det känns som att det är den distansen jag kan slå till på om jag får till det. En sprintstafett borde passa mig bra också. Den ser jag också som en rolig etapp om jag får åka den.

Hur mycket han tävlar inför OS är oklart.

– Jag vet inte riktigt. Vi ska lägga upp en bra plan inför OS. Vi får se vad det bli. Tanken var att jag skulle tävla i Frankrike nästa helg (inställt i Les Rousses) men nu blir det inte så.

Får en papparoll

Halfvarsson är den mest rutinerade åkaren i det svenska herrlaget. Han är medveten om den roll det ger honom.

– Jag hoppas komma med mycket rutin. Jag ska vara med och peppa och stötta, även om jag inte själv ska åka ska jag ge stöd och energi till de unga åkarna. Jag har koll på hur det sett ut under många mästerskap och vet vad som krävs för att vara där.

– Jag kommer in med mycket energi och glädje. Är det någon det går tungt för vet jag hur man vänder det till något bättre, säger Calle Halfvarsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons