Annons

Karl – en vinnarskalle

Sport • Publicerad 16 augusti 2014
Carl Pettersson, representant för socialdemokraterna, ställs mot väggen i den första intervjun i YA-sportens serie inför höstens val.
Carl Pettersson, representant för socialdemokraterna, ställs mot väggen i den första intervjun i YA-sportens serie inför höstens val.Foto: Foto: Mark Hanlon

”Viktigt vända trenden med färre föreningar”

1 Vilka mekanismer tror du är gemensamma hos människor som engagerar sig inom både politik och idrott?

Annons

– Det handlar om att tycka om att jobba i lag och att tillsammans med någon annan få vara med och uppnå någonting. Det kan vara att utveckla en förening eller att driva igenom en politisk fråga. Att få jobba tillsammans och lyckas ihop med andra människor är för mig en gemensam faktor i mitt engagemang. Jag ser mig mer som en lagspelare än en individualist.

2 Varför ska man som vuxen vara beredd att ta en roll som ledare eller hjälpreda i en idrottsförening?

– Man stöttar en verksamhet som har väldigt många viktiga funktioner i samhället. För det första ger idrotten en livslång rörelseglädje, vilket är jätteviktigt ur ett folkhälsoperspektiv. Sedan är det också väldigt roligt att jobba i en förening, den aspekten får man inte glömma bort. Alla som varit föreningsaktiva har fått vänner och vuxit mycket som människor. För egen del kan jag säga att alla år jag har haft i idrottsrörelsen har hjälpt mig i min politiska roll. Jag har fått träna mitt ledarskap och fått möta många olika människor.

3 Uppskattar stat och kommun idrottens roll i samhället tillräckligt mycket?

– Nej, jag tycker inte att idrottsrörelsen får det stödet som den borde få. Det är trots allt vår största folkrörelse som engagerar väldigt många människor i olika åldrar. Ofta landar man i att prata om elit, men den största delen är ändå motions- och breddidrotten. Det är viktigt att göra politik av föreningslivet och att få politiker, på alla nivåer, att förstå hur viktigt idrotten är för samhällsutvecklingen.

4 Vilka är de största utmaningar som föreningslivet står inför?

– Jag tror det handlar om att vända trenden med färre föreningar och mindre antal utövare. Det är jätteviktigt. Ett arbete är att stärka de befintliga föreningarna så att de orkar fortsätta att göra sitt arbete, men det handlar också om att försöka få nya föreningar att växa fram. Det gör man genom dels samverkan mellan kommun och föreningarna, men också att man ställer krav på varandra. I föreningarna måste man se nya vägar det går att utveckla verksamheten på. Möjligheten till spontanidrott i människors närområden måste öka, till exempel med enklare idrottsplatser i bostadsområden.

5 Vilka värden tycker du att man ska ha fått med sig när man som 20-åring lämnar idrottsrörelsen?

– Glädje och vänskap är två nyckelord, när man ska minnas sin tid i idrotten. Men också att man har lärt sig att samverka och jobba ihop med andra människor och uppnå gemensamma resultat. Hur viktigt det är att röra på sig, är ett annat värde att få med sig. Statistiken visar att de som börjar röra på sig tidigt i livet också är fysiskt aktiva högre upp i åldrarna.

6 På vilken arena har du svårast att hantera ett nederlag:På den politiska eller idrottsliga arenan?

Annons

– Jag skulle tro att jag är en lika dålig förlorare på båda arenorna. Men oftast är det mig själv jag blir irriterad på. Jag är förhållandevis ny i politiken, så än länge har jag inte upplevt några nederlag på den arenan. Men jag skulle säkert ta det på samma sätt, eftersom jag vill vinna och ställer höga krav på mig. Så här veckorna före valet känns det som man står inför en ny handbollssäsong: Det är förväntansfullt men ändå pirrigt. Jag är optimist!

7 Varför blir idrotten ofta bortglömd under en valrörelse?

– Ja, säg det. Jag ser sådana vinster med idrotten att det är synd att det inte blir en större valfråga. I valtider är det mycket andra problem det snackas om. Idrotten kan ha en preventiv roll, där sådant man pratar om i debatterna skulle kunna förebyggas. Oftast är föreningarna tryggare än många andra miljöer för ungdomarna att röra sig i. Politikerna har inte alltid förståelse för hur mycket idrottsrörelsen bidrar med till samhället, det är min bestämda uppfattning.

8 Är det försvarbart att lägga 500 miljoner på bad och sporthallar i Ystad arena?

– Ja, det är försvarbart – av flera skäl. Dels måste Ystad ha bra anläggningar för bredd-, skol- och elitidrott. Många pratar ofta om kvällsaktiviteter, men glöm inte bort att hallarna till stor del kommer att vara fulla av skolelever mellan klockan 8–16 – innan föreningslivet tar vid. Det här är en stor investering nu, men det tål att påpekas att det här är en anläggning som ska stå i kanske 40 år.

9 Till sist, vad är det första du skulle göra om du blev statsminster?

– Jag skulle jobba mycket med att minska arbetslösheten bland ungdomar. Det är väldigt många politiska frågor som är viktiga, men att ge ungdomar en bra start i livet är avgörande för ett samhälle.

Leo Pettersson
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons