Annons

Karlsson efter coronafallet: "Finns en oro"

Tour de Ski har fått sitt första coronafall då den franske tränaren Alexandre Rousselet har testat positivt och satts i karantän.
Tourtrean Frida Karlsson är orolig.
Längdskidor • Publicerad 4 januari 2021
Frida Karlsson. Arkivbild.
Frida Karlsson. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Efter söndagens jaktstart i Val Müstair, Schweiz, flyttade Tour de Ski vidare till italienska Toblach, där ett nytt coronatest genomfördes.

Efter provtagningen har Alexandre Rousselet satts i karantän, rapporterar den franska tidningen Nordic.

Annons

– Jag var orolig för att det här skulle hända oss, säger han till tidningen.

Frankrikes landslag har fått en fin inledning på touren och har fyra åkare med bland topp tio på herrsidan: Maurice Manificat (3), Clement Parisse (7), Jean Marc Gaillard (9) och Adrien Backscheider (10).

– Vi har alltid vidtagit försiktighetsåtgärder så jag hoppas att jag inte överför det till någon annan, säger Rousselet.

"Finns en viss oro"

Svenska längdstjärnan Frida Karlsson, som ligger trea och är en av favoriterna till att ta hem tourtiteln, är oroad av beskedet.

– Vi gjorde test i går. Man är lite nojig. Det känns som att någon gång kanske någon i Sverige åker dit också och då är det osäkert vad som händer med resten av laget, säger hon till TT och fortsätter:

– Och om man får det, vad händer då? Det är klart att det finns en viss oro, men samtidigt så har vi klarat oss än så länge. Det känns som att vi är noga med vad vi gör och hur vi hanterar den här situationen, så jag känner mig ändå trygg.

"Saknar dem lite"

Samtidigt har det norska landslaget valt att nobba Tour de Ski av rädsla för smittspridning. Trots att det inneburit hårdare konkurrens hade Karlsson gärna haft dem med.

– Man vill ju mäta sig med de bästa så det är klart man saknar dem lite. Men nu är det de som är här som vi tävlar mot och som vi ska försöka slå, säger hon.

Touren fortsätter under tisdagen med 10/15 kilometer fristil innan det är dags för 10/15 kilometer jaktstart i klassisk stil på onsdag. Sedan avslutas sammandraget med tre lopp i Val di Fiemme den 8-10 januari.

Efter tredjeplatsen vid söndagens jaktstart ligger Karlsson trea i totalen, tio sekunder bakom ledande Jessica Diggins (USA) och fem sekunder bakom Rosie Brennan (USA).

Annons

Fakta: Tour de Ski

Tisdag 5 januari, Toblach, Italien: Damer 10 km individuell start (fri stil, 13.00), herrar 15 km individuell start (f, 14.45).

Onsdag 6 januari, Toblach: Damer 10 km jaktstart (klassisk stil, 13.30), herrar 15 km jaktstart (k, 14.40).

Fredag 8 januari, Val di Fiemme, Italien: Damer 10 km masstart (klassisk stil, 13.15), herrar 15 km masstart (k, 15.35).

Lördag 9 januari, Val di Fiemme: Sprint, damer och herrar (klassisk stil, 13.05).

Söndag 10 januari, Val di Fiemme, klättring uppför Alpe Cermis: Damer 10 km (12.45), herrar 10 km (15.35).

Ställning efter fyra av sju etapper:

1) Jessica Diggins, USA

2) Rosie Brennan, USA, +5

3) Frida Karlsson, Sverige +10

4) Anamarija Lampic, Slovenien +58

5) Julia Stupak, Ryssland, +59

6) Linn Svahn, +1.13

12) Maja Dahlqvist, +1.37

17) Ebba Andersson, +2.08

23) Jonna Sundling, +3.42

23) Emma Ribom, +3.42

29) Moa Lundgren, +3.59

33) Moa Olsson, +4.23

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons