Annons

Karlström försvarade EM-titeln: "Hårt lopp"

Perseus Karlström försvarade EM-titeln på 20 kilometer gång i tjeckiska Podebrady. När han ryckte vid 17 kilometer var det ingen som kunde hänga med.
Friidrott • Publicerad 16 maj 2021
Perseus Karlström. Arkivbild.
Perseus Karlström. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det svenska OS-hoppet var självsäker inför tävlingen, och levde upp till förväntningarna. Han hann klä sig i en huvudbonad med vikingahorn, och lägga en svensk flagga över axlarna, innan han gick över målgången på tiden 1.18.54. Karlström blev därmed den första att lyckas försvara EM-titeln sedan mästerskapet infördes 1996. Tiden var en av svenskens bästa i karriären, där hans personbästa är 1.18.07.

– Kul att det var en bra tid, men vinna var det absolut viktigaste i dag. Framför allt var andra halvan rejält snabb, det är det som kommer krävas på OS också, säger Karlström.

Kastade pulsbandet

Annons

Men han var pressad under loppet. Turken Salih Korkmaz ryckte tidigt och hade vid sju kilometer 17 sekunder till godo till svensken som drog den jagande klungan. Efter 12-13 kilometer var klungan dock ikapp.

– Just då hade jag en tuffare period i loppet, jag hade lite krampkänningar i bröstet och det var jobbigt. Men då slängde jag pulsbandet så att jag kunde öppna upp bröstet lite mer och återhämta mig lite grann.

Vid 17 kilometer fick han påhejande rop från några kompisar som gav den där pushen han behövde. Perseus Karlström gjorde ett ryck och då var det ingen som klarade av att hänga med. Till slut vann 31-åringen 20 sekunder före tvåan, spanjoren Álvaro Martín.

"Jobbigt"

TT: Var det det svaret du ville ha?

– Ja men visst var det det, men det var definitivt ett av mina hårdare lopp. Just eftersom turken gick loss direkt, jag kände mig under konstant press under hela loppet, säger Karlström och fortsätter:

– Det var jobbigt och det gjorde ont. Men mellan 12-17 kilometer övervann jag den känslan och sen kunde jag pressa på hårt och bara köra. Det är otroligt, otroligt bra, jag är glad.

Närmast väntar en världscuptävling i Spanien om tre veckor, som är den sista inplanerade tävlingen före säsongens höjdpunkt: OS i Tokyo, där Karlström är ett av de svenska medaljhoppen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons