Annons

Kessidis utslagen – men släpper inte sin OS-dröm

Laddad, nedbantad, topptränad och full av både energi och höga förhoppningar.
Brottaren Alex Kessidis snackade om medalj.
Väl i verkstaden – han jobbar på mattan – blev inte mycket gjort.
Brottning • Publicerad 2 augusti 2021
Sveriges Alex Kessidis (blått) förlorade mot Rafig Husejnov, Azerbajdzjan, i åttondelsfinalen.Foto: Henrik Montgomery/TT

En azerer som inte var intresserad av att ge minsta blotta gav Kessidis en lektion i taktisk, defensiv brottning. Efter varsin passivitetspoäng tilldömdes Rafig Husejnov segern i åttondelsfinalen – i kraft av att han tog den sista poängen.

Kessidis sjönk ihop på ett knä med böjt huvud – en gest som sade allt om vad han kände.

Annons

Förlust direkt i OS-debuten. Klart att det gjorde ont. När Husejnov någon timma senare förlorade stort mot kirgisen Akzjol Machmudov var svenskens OS i 77-kilosklassen över.

"Han gjorde jobbet bättre"

– Jag visste att matchen kunde sluta så här. Jag var fullt medveten om att det är hans taktik. Han gjorde sin taktik bättre än jag gjorde min. Jag lyckades inte komma in på honom i stående. Han gjorde jobbet bättre den här gången, säger Kessidis om Husejnov.

Och fortsätter:

– När det var 1–1 ledde han och behövde bara stänga matchen. På den här nivån är alla bra brottare. Det svårt att öppna och skapa en situation när han bara stänger igen. Jag hade så klart gjort likadant om det varit jag som lett matchen. Hade jag haft lite bättre tempo kunde jag ha fått ett till parterrläge men det hade inte förändrat att han ledde.

– Jag kanske hade kunnat skapa något och få en poäng, men jag lyckades inte med det. Inte ens så bra var jag. Han försvarade så bra.

Husejnov föll sedan klart i kvartsfinalen – till Kessidis stora besvikelse.

– Enligt mig ska han (Husejnov) vinna den matchen. Ja, inte som matchen såg ut, där är han självklar förlorare. Jag är besviken på det. Jag hade hoppats att han skulle vinna den matchen så att jag åtminstone fått ett återkval. Jag trodde att han, ganska säkert, skulle ta den matchen.

Siktar redan mot Paris

Så blev det inte. Sex minuter i Makuharimässan – längre varade inte Alex Kessidis OS.

TT: Vad väntar nu?

– Det kommer att vara jäkligt tråkigt i några dagar. Det varit en lång period inför OS. Så många läger, så mycket träning, sånt fokus. Nu går jag väl vidare med att gå på semester.

Annons

– Sedan ska jag fortsätta träna. Ännu hårdare. Det där OS-guldet kommer att bli mitt en dag, det vet jag.

I Paris 2024 väntar nästa chans.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons