Annons

Kiel och Hamburg favoriter

Det blir Kiel eller Hamburg som vinner Bundesliga i handboll. Det tror i varje fall de båda Ystadskillarna och landslagskompisarna Oscar Carlén, Hamburg, och Mattias Andersson, Flensburg, inför helgens ligastart.
Sport • Publicerad 2 september 2011
Mattias Andersson har lämnat Grosswallstadt för spel i Flensburg som förmodligen blir hans sista anhalt i Tyskland.
Mattias Andersson har lämnat Grosswallstadt för spel i Flensburg som förmodligen blir hans sista anhalt i Tyskland.Foto: 
Landslagsmannen Oscar Carlén får vänta på sin ligadebut med sin nya klubb Hamburg. Först i nästa månad är han redo för comeback.
Landslagsmannen Oscar Carlén får vänta på sin ligadebut med sin nya klubb Hamburg. Först i nästa månad är han redo för comeback.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/Arkiv

På lördag drar världens förmodligen bästa handbollsliga i gång och inför seriestarten har YA-sporten pratat med två landslagskillar från Ystad, Oscar Carlén och Mattias Andersson.

Förutom att båda kommer från korsvirkesstaden har de båda också det gemensamt att de inför den här säsongen bytt klubb.

Annons

Oscar Carlén har, liksom pappa Per som är tränare, lämnat Flensburg till förmån för Hamburg medan Mattias Andersson gått i andra riktningen, från Grosswallstadt till Flensburg.

Men på en punkt skiljer det sig emellertid åt för de forna YIF:arna.

Medan Mattias Andersson är frisk och kry och klar för spel i premiären rehabtränar Oscar fortfarande och det dröjer ännu ett tag innan han är mogen för comeback på handbollsplanen efter sin korsbandsskada.

– I oktober, om en dryg månads tid, om allt går som det ska, säger Oscar som således kan börja skymta ljuset i tunneln. Och han har faktiskt redan så smått börjat med lite lättare handbollsträning.

Favoritduo

Som skadad kunde Oscar nyligen bevittna den tyska supercupen där Kiel uddamålsbesegrade Hamburg i en match där båda lagen saknade en del spelare.

Och att det var just de här två lagen som möttes i den här förpostfäktningen är helt naturligt om vi får tro Oscar som nämligen tror att striden om ligaguldet kommer att stå mellan de här två klubbarna.

– Vi två har snäppet bredare och snäppet vassare trupper än de andra lagen.

Men därmed inte sagt att det blir någon promenad i parken för de här båda lagen. Det finns många andra lag som är kapabla att ställa till det för de två favoriterna.

– Tycker Flensburg har värvat klokt och jag tror också Magdeburg bli bra i år, säger Oscar.

Annons

Klok värvning

En av Flensburgs kloka värvningar är säkerligen den av Mattias Andersson – en av ligans absolut bästa och jämnaste målvakter.

Mattias instämmer i Oscars val av Kiel som favorit och det är därmed sagt att Flensburg står inför en verklig tuff utmaning i premiären då man möter Kiel borta.

– Ett tufft derby men samtidigt också lätt på det viset att vi inte har något att förlora, säger Mattias

Även om Ystadsmålvakten är helt spelklar till premiären har inte försäsongen varit helt bekymmersfri.

– Jag har haft lite höftproblem då den slemsäck gick sönder. Men det är helt OK nu, säger Mattias som är optimist inför säsongen.

Tufft men roligt

– Vi har tränat mycket och hårt men har samtidigt haft roligt. Det är klart att det är en omställning och det tar alltid tid att spela ihop ett nytt lag, allra helst som vi haft skador på vårt mittblock (bland annat Tobias Karlsson) även om dessa är friska nu och vi har också helt nya ytternior. Men på sikt tror jag det kan bli riktigt bra. säger Mattias.

Mattias hoppas och tror att Flensburg kan vara med och slåss om Champions Leagueplatserna.

– Men det hade varit roligt att också ta en plats i cupvinnarcupen. Det är den ende cupen jag inte varit med om att vinna. När jag var i Kiel vann vi både EHF-cupen, Champions League och tyska cupen, säger Mattias.

Annons

Såväl Mattias som Oscar har ägnat en del av ledigheten i sommar till flyttbestyr.

– Omställningen har gått bra. Det är ju alltid lättare när man kan språket än som när man kommer ny till landet och många av spelarna känner jag sen tidigare. Och nu är allt också flyttat och uppackat, säger Mattias.

Flensburg är Mattias tredje klubb i Tyskland och fler lär det inte bli.

– Nej, som det känns nu blir detta min sista klubb i Tyskland. Men man ska heller aldrig säga aldrig. Däremot är det inte mitt sista kontrakt, säger Mattias.

Också Oscar har således flyttat på sig under sommarledigheten. Högernian har lämnat den förhållandevis lilla staden intill den danska gränsen för ett liv i storstaden Hamburg.

En dramatisk förändring kan tyckas men också för Oscar har det varit en enkel omställning och han trivs bra både i klubben och i staden.

– Har fått en lägenhet på ett bra läge, både centralt och nära till hallen. Och i och med att jag varit skadad kunde jag flytta i lugn och ro i maj.

Maria Sällberg
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons