GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kittel om Touchdown: "Han har inga gränser"

Patrik Kittel säger det konkurrenter och publiken såg i Topp 10-dressyren i Friends arena.
Ridsport • Publicerad 27 november 2022
Patrik Kittel och Touchdown.
Patrik Kittel och Touchdown.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tvåan Isabell Werth och trean Patrik Kittel flankerar vinnaren Jessica von Bredow-Werndl i Topp 10-dressyren i Friends arena.
Tvåan Isabell Werth och trean Patrik Kittel flankerar vinnaren Jessica von Bredow-Werndl i Topp 10-dressyren i Friends arena.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den "han" Kittel pratar så positivt om heter Touchdown och är en tioårig valack. Tillsammans med den erfarne svenska landslagsstjärnan går Touchdown från klarhet till klarhet.

Kittel red hästen i i VM i Herning i somras. Får han som han vill väntar flera mästerskap framöver.

I lördags noterade de som ekipage nytt rekord i grand prix. Det räckte till femte plats i det starka startfältet.

Ett dygn senare kom ännu en fullträff i det fria programmet.

"En magisk ritt"

Kittel och Touchdown fick 83,660 procent i snitt av domarna – något som räckte till tredje plats.

– Det var en magisk ritt. Publiken är så himla med. Det är väldigt rörande när man även är med och organiserar tävlingen och kan glädja så många hästmänniskor som kommer och tittar, säger Kittel till SVT.

Dressyrpubliken är alltid artig, men den här gången belönades ekipaget med mer klipp i handklappandet än vanligt.

– Touchdown har blivit starkare och jag blir också säkrare från tävling till tävling. Att jag rider med en viss trygghet och har varit med ett tag i sporten hjälper till. Jag har alltid haft lite problemhästar, men Touchdown är en häst som har varit väldigt lätt att ha att göra med. Han ger samma fantastiska ridkänsla varje dag, säger Kittel till tidningenridsport.

Tyskan Jessica von Bredow-Werndl är sportens största namn och följde upp lördagens GP-seger med att även vinna küren.

Inte helt nöjd vinnare

Men det var inte ett av hennes främsta framträdanden på Dalera.

– Jag kände inte riktigt musiken i kroppen och det var därför jag tappade harmonin med Dalera. Det var enda problemet och det handlade inte om henne, utan om mig. Det började när jag skulle fatta galopp och jag inte talade om för henne i exakt vilken galopp vi skulle starta. Det var då osäkerheten kom över mig, säger von Bredow-Werndl till tidningenridsport.

Tekniskt och konstnärligt höll programmet ändå för 88,760 procent och en klar seger före tyska landslagskollegan Isabell Werth som fick 85,360 på Quantaz.

Svenskan Therese Nilshagen landade på sjunde plats på 78,515 procent med Dante.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.