Annons

Kiviksgrabb "proffs" i USA

Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Fråga bara den 22-årige Kiviksgrabben Marcus Svensson. Han flyttade till Småland för att studera till lärare och spela fotboll för Kalmar AIK. I dag reser han till USA för att läsa amerikansk historia och spela fotboll för University of Connecticut.
Sport • Publicerad 13 augusti 2002

- Jag tvekade länge, men det här är en chans jag absolut inte vill missa, säger Marcus. I flera år var han en av Österlens absolut bästa fotbollsspelare. Men Marcus Svensson ville inte följa IFK Simrishamn ner i seriesystemet, han ville spela fotboll på en högre nivå och dessutom läsa på högskola. I Simrishamn finns varken hög fotbollsstandard eller goda studiemöjligheter. Det blev Småland - och en mittbacksplats i Kalmar AIK. - Jag hade gärna stannat kvar på Österlen, men här finns ingenting. Det här området kommer aldrig att få fram något bra fotbollslag förrän det finns attraktiva utbildningar som gör att unga människor kan stanna kvar. Nu försvinner en efter en till andra regioner, oftast åt Malmö-Lund-hållet. Jag var själv på väg att bosätta mig i Malmö och spela fotboll för IFK Malmö, men till slut blev det Småland, säger Marcus. Efter en säsong i Kalmar AIK hörde division 2-klubben Nybro IF av sig och ville värva Österlens backbjässe. Marcus nappade - och har under våren varit en av Nybros absolut bästa spelare, dessutom lagkapten i vissa matcher. Han hade gärna fortsatt sin karriär uppe i de småländska skogarna - om det inte vore för ett telefonsamtal från IFK Malmös tränare Patrik Johansson. - Patrik har fotbollskontakter i USA och en vän till honom ringde och undrade om han kunde rekommendera någon svensk spelare. Han tipsade om mig. George Kiefer, som är hjälptränare för fotbollslaget på University of Connecticut, reste hela vägen till Nybro för att studera Marcus Svenssons backspel. Han blev imponerad - och bjöd på stående fot över Marcus till en veckas provspel i USA. Det räckte. Marcus erbjöds en plats på universitetet och fria studier i tre år - i utbyte mot att han tog på sig uppdraget som backklippa i skolans fotbollslag. - Jag har egentligen aldrig haft en tanke på att spela fotboll på något amerikanskt universitet. Mina planer var att fortsätta utbildningen till SO-lärare i Kalmar och spela fotboll för Nybro. Det har gått riktigt bra i vår och vi är med i toppstriden. Nu blir det inte så. Just i dag sätter sig Marcus Svensson på planet för att inleda en ny fas i livet och göra en omstart i fotbollskarriären. - Det ska bli riktigt spännande. University of Connecticut är ett av USA:s tre högst rankade skollag i fotboll och håller mycket hög klass, minst svensk division 2-klass. Går allt som planerat stannar jag tre år, men jag har rätt att avbryta studierna och resa hem till Sverige när jag vill, avslutar Marcus.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons