Annons

Knäböja? Troligen – men beslut inte taget

Högste OS-basen ger klartecken.
Då tyder det mesta på att fotbollslandslaget knäböjer inför OS-premiären mot USA på onsdag.
Fotboll • Publicerad 16 juli 2021
Sveriges Nilla Fischer och USA:s Carli Lloyd knäböjer inför landskampen på Friends arena i april.Foto: Claudio Bresciani/TT

Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK) säger i en intervju med Financial Times att alla former av privata åsiktsförklaringar och politiska demonstrationer eller protester i samband med prisutdelningar är förbjudna.

Men vill spelarna knäböja inför en match är det grönt ljus.

Annons

Det svenska damlandslaget har tidigare tagit ställning mot rasism genom att kollektivt knäböja kort före avspark.

Upp till spelarna

Men om så sker även i OS är något man ännu inte tagit ställning till. Enligt Jonna Andersson är det upp till spelarna, men ett beslut kommer att tas i samråd med lagledningen.

– Vi har gjort det förr, jag vet att ledarna står på vår sida och vi får komma fram till ett gemensamt beslut, säger Chelseaförsvararen.

Lina Hurtig är klar i sin uppfattning.

– För mig så... knäböjning, absolut, säger Juventusanfallaren.

TT: Känns det bra att det tillåts?

– Det tycker jag, absolut, säger hon.

Förlägret i Fukuoka närmar sig sitt slut. Under lördagen reser landslagstruppen till Tokyo och checkar in i OS-byn, något som uppskattas av spelarna.

– Det ska bli kul, det känns som att det kryper närmare, säger Hurtig.

– Då känner man att det blir på riktigt. Vi har haft det otroligt bra här på hotellet med andra svenska aktiva, men man vill ändå in i OS-byn, säger Jonna Andersson.

"Ska bli häftigt"

Annons

– Det ska bli häftigt att se OS-byn och hur det är där. Man längtar verkligen till den första matchen och det är inte långt dit, säger Hanna Glas.

Sverige inleder gruppspelet mot USA på onsdag. Därefter väntar Australien den 24 juli och Nya Zealand den 27 juli.

Lina Hurtig har, av speciella skäl, en god känsla inför premiären mot de favorittippade amerikanskorna. Hon gjorde Sveriges mål i 1–1-matchen på Friends arena i våras.

– Vi gjorde många bra saker den matchen. Men vi kan göra saker så att vi straffar dem än mer den här gången, säger hon.

Jonna Andersson fyller i:

– Det är ett otroligt bra, starkt offensivt lag med extremt bra spelare. Vi är starka försvarsmässigt och har visat att vi kan hålla ihop det bra mot en toppnation. Det gäller att jobba hårt och springa mycket.

– Det är viktigt att känna trygghet från start, att sätta defensiven mot ett så pass bra lag som USA. Vi vet att det blir tufft och varmt, men det är det för båda lagen.

"Kapacitet att gå hela vägen"

Hanna Glas har en klar uppfattning om vad som väntar och vad som krävs i den svenska defensiven.

– Kommunikation, att vi verkligen hjälper varandra att hitta bra positioner för nästa aktion som kommer.

Landslaget ses som en svensk medaljkandidat i OS. Med all rätt, menar Bayern München-försvararen.

– Vi har stora krav på oss efter vad vi presterat i tidigare mästerskap. Jag har också extremt höga krav på mig själv. Vi har en enorm tro på laget och vet att vi har kapaciteten att gå hela vägen, säger Glas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons