Kommunalrådet vågar inte lova någon ny ishall
- Fullmäktige har ju tagit ett beslut och inom de investeringsramar vi har just nu ryms tyvärr ingen ishall. Inte ens i långtidsplanen som sträcker sig fram till 2012 kommer det att bli något. Den rådande ekonomiska situationen i världen har inte heller förbättrat läget direkt, säger Lantz.
Däremot är Lantz snabb att påpeka att han är en varm förespråkare av en ishall i Ystad, både i rollen som politiker och privatperson. Han sitter som bekant även som ordförande i Stiftelsen för ishall i Ystad.
Stiftelsen fick härom året motta en aktiesumma värd fem miljoner kronor av lantbrukaren Karl-Erik Olsson, pengar som skulle vikas åt en framtida ishall.
- De aktier vi fick till stiftelsen var värda fem miljoner i det läget men efter börsrasen är de inte lika mycket värda. Vi placerade kapitalet i speciella fonder som var garanterade att inte sjunka under ett visst värde och det är vi väldigt tacksamma för i dag. Vi får försöka se det på längre sikt. Stiftelsen kommer i vilket fall som helst inte att kunna finansiera en ishall utan kommunens hjälp.
Tills vidare kommer alla skridskosugna ystadsbor att få hålla till godo med plastisbanan på Österports torg. Den öppnas senare i höst för tredje säsongen i rad. - Det är ett lovvärt försök av Citygruppen även om inte särskilt många tar chansen att åka. I väntan på en ishall skulle man kanske kunna försöka ordna något lite mer permanent under vintrarna men vi har ju klimatet emot oss.
Apropå Åvalla är Thomas Lantz lite av en unik Ystadsbo. Att han åkt skridskor på Åvalla är han i och för sig långt ifrån ensam om men att det inte är i Ystad han åkt är förmodligen ganska unikt.
- Jag har min mamma boende i Åmål dit Åvalla såldes 1976 så jag har faktiskt varit där uppe och åkt efter det, avslutar Lantz.