Annons

Kommunerna i Ystad och Skurup litar till säkerhetsbesiktningar

Sport • Publicerad 7 september 2011

Säkerheten kan aldrig garanteras fullt ut. Men i Ystads kommun gör man vad man kan för att göra sporthallarna fria från olyckor. Det menar Jerker Åkesson, fritidskonsulent i Ystads kommun.

De senaste åren har det skett flera olyckor i Sverige där barn skadats svårt – 2009 omkom till och med en åttaårig pojke – efter att handbollsmål fallit över dem.

Annons

I Ystads kommun tror och hoppas man att det förebyggande arbete som görs är tillräckligt för att undvika liknande olyckor.

– Det görs ju säkerhetsbesiktningar årligen av en auktoriserad firma. Därmed inte sagt att man kan svära sig fri från att det kan ske olyckor. Men handbollsmål ska ju vara förankrade i vägg eller golv, säger Jerker Åkesson.

Ungefär samma tongångar hörs från Ingmar Thorén, biträdande förvaltningschef i Skurups kommun. Han betonar dock att han endast suttit på sin post i en månad, vilket gjort att han inte hunnit sätta sig in i de här frågorna fullt ut än.

– Det viktiga är att göra de skyddsrundor som görs och att följa upp informationen vi får från dem. Dessutom gäller det att använda grejerna i sporthallarna på rätt sätt och här har ledarna under skoltid och träningar ett ansvar också, säger Ingmar Thorén.

Såväl Thorén som Åkesson har uppfattningen att det är tryggt att idrotta i de respektive kommunernas sporthallar.

– Vi får ju protokoll från besiktningarna där eventuella brister påpekas och då får vi åtgärda dem, säger Åkesson.

Händer det ofta att ni åtgärdar brister?

– Ja, det gör det. Och många gånger handlar det om rent slitage.

Maria Sällberg
Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons