Kontraktstvist stör IFK Ystad

I början av sommaren presenterades han som Kaupo Palmars efterträdare i IFK Ystad. Men med sju veckor kvar till elitseriepremiären är Marko Tonaskovics framtid i Ystad oviss.
Sport • Publicerad 5 augusti 2004

Hans förra klubb, Röda Stjärnan, menar att Marko fortfarande är deras spelare. IFK Ystad menar att kontraktet med Röda Stjärnan ska ogillas då Röda Stjärnan inte uppfyllt kontraktets innebörd. - Jag tror att Marko är i Sverige nästa vecka och jag är 95 % säker på att allt är löst då. Och är det inte det så kommer det att lösa sig, menar Markos agent Mikael Duric. Marko Tonaskovic betraktas som en av Serbien/Montenegros största talanger. Han har beskrivits som en spelare med en "fantastisk spänst" och "ett ruggigt skott". Det var dessa egenskaper som gjorde att han under förra säsongen fick sitt stora genombrott. I derbyt mot Partisan Belgrad gick han in och gjorde åtta mål, vilket förde Röda Stjärnan till mästartiteln. Men allt stod inte rätt till bakom fasaden. I Markos treårskontrakt med Röda Stjärnan är han lovad en lön på runt 65 000 kronor per år plus lägenhet och mat. Han fick 2000 kronor och i januari blev han utslängd från sitt hotell då Röda Stjärnan inte kunde betala för sig. Istället fick han bo hos sin flickvän, där han även bor just nu. Alla övriga kostnader fick hans familj, som inte är rik, betala. Detta har bland annat fått till följde att Marko tappat nio kilo i vikt. - Tyvärr är det så det så handbollen fungerar i ex-jugoslavien. Det är människorna i klubbarnas styrelse som har pengar medan spelarna enbart får brödsmulor. Därför sökte sig Marko Tonaskovic, med hjälp av sin agent, till IFK Ystad. Där skrev han på ett avtal med den nya klubben då Röda Stjärnan begått ett avtalsbrott. Detta accepterar inte Röda Stjärnan och nu ligger saken i händerna på handbollens skiljenämnd i Serbien/Montenegro. På grund av semestrar har ärendet skjutits upp till nästa vecka. IFK Ystad har anlitat en advokat i ärendet. - Jag är nästan helt säker på att vi kommer att vinna. Annars tror jag att det europeiska handbollsförbundet griper in. Marko är helt inställd på att spela elitseriehandboll med IFK Ystad till hösten. Men han är givetvis besviken på Röda Stjärnan, menar Mikael Duric. I IFK Ystad tror man också på en lösning även om inget är klart ännu. Vad gör ni om ni inte får rätt i det här? - Skulle det inte lösa sig har vi andra idéer som vi jobbar med, säger IFK Ystads ordförande Hans Hulthén. Vad är det för idéer? - Det vill jag inte prata om nu.

Gunilla Danielsson gunilla.danielsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.