Annons

Kraftig minskning av idrott under pandemin

Nu visar siffror svart på vitt att antalet idrottsaktiviteter minskade rejält under pandemin fjol. Störst är tappet för vuxna med funktionsnedsättning.
"Det är skrämmande siffror över lag", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.
Idrott • Publicerad 16 mars 2021
Gymnastik är en av de idrotter vars aktiviteter minskat mest under 2020. Arkivbild.
Gymnastik är en av de idrotter vars aktiviteter minskat mest under 2020. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Enligt Riksidrottsförbundets (RF) beräkningar var det över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen som registrerades under 2020 jämfört med året före.

Det vill säga en minskning på åtta procent under det första halvåret och en minskning med 14 procent av aktiviteter det andra halvåret.

Annons

"Det är skrämmande siffror över lag och vi är oroade över vad det innebär för idrotten i framtiden och för de barn, unga och vuxna som riskerar att inte hitta tillbaka till idrotten och dess gemenskap", säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

När det gäller tappet är det större för varje åldersgrupp. 7-12 år och 13-16 år har tappat cirka nio procent av antalet deltagartillfällen, medan 17-20 år 15 procent, 21-25 år 21 procent och de med funktionsnedsättning över 25 år 44 procent.

"En halvering av aktivitet bland vuxna med funktionsnedsättning är nästan ofattbar och oerhört allvarlig", säger Eriksson.

Hallidrotter tappar mest

Bland de tio största idrotterna är det hallidrotterna som tappar mest tillsammans med budo och kampsport. Förbunden för innebandy, gymnastik, handboll, basket och volleyboll – som svarar för 53 procent av de minskade aktiviteterna – har gått ut i ett öppet brev och kräver att samhället tar krafttag. Detta genom krav på bland annat ett mer framåtriktat ekonomiskt stöd från staten och kommunerna och att kommunerna ger alla föreningar samma förutsättning att träna oavsett ålder och om det är i privat eller kommunal anläggning.

"Nu skriker vi förbund. För vår folkhälsas skull och för våra barn och ungdomars skull", skriver de fem förbunden.

Fotbollen klarar sig bra

De idrotter som klarar sig bra är antingen utomhusidrotter i stor utsträckning (fotboll) eller de som har delvis utomhuskaraktär ihop med hallar som ägs privat eller av förening (ridsport och tennis).

Björn Eriksson anser att idrottsrörelsen drabbas verksamhetsmässigt och ekonomiskt av alltför trubbiga coronarestriktioner.

"Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu. Onödigt mycket idrott står stilla och regeringen ger inget ekonomiskt stöd från 1 mars", säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons