Annons

Djokovic nekas visum – ska flygas hem

Världsettan i tennis, Novak Djokovic, har nekats inträde i Australien. Serben har under onsdagskvällen, svensk tid, hållits instängd på flygplatsen i Melbourne.
"Regler är regler", twittrar Australiens premiärminister Scott Morrison.
Tennis • Publicerad 5 januari 2022
Novak Djokovic har stött på problem under resan till Australian Open. Arkivbild.
Novak Djokovic har stött på problem under resan till Australian Open. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Djokovic ska ha landat på onsdagskvällen lokal tid men på flygplatsen stoppades han av australiska myndigheter. Anledningen ska vara att han inte fyllt i rätt typ av visumansökan.

Jaala Pulford, idrottsminister i Victoria, har på Twitter meddelat att delstaten nekat Djokovic hjälp eftersom frågan enligt henne ligger på federal nivå.

Annons

"Vi kommer inte att ge Novak Djokovic individuellt stöd för visumansökningar för att delta i 2022 Australian Open Grand Slam", skriver hon.

Måste lämna landet

Djokovic visumansökan avslogs senare och enligt Sydney Morning Herald ska han ha fått beskedet om att han måste lämna landet. Beslutet ska dock ha överklagats av Djokovic.

Tidigare under kvällen vittnade pappa Srdjan Djokovic att sonen varit instängd i ett rum på flygplatsen.

– Novak är just nu i ett rum dit ingen får gå in. Utanför står två poliser, berättade han för den serbiska tv-kanalen B92.

Även Serbiens president har lagt sig i frågan. Aleksandar Vucic skriver på Instagram att han pratat med tennisstjärnan och att den serbiska regeringen har vidtagit åtgärder "så att trakasserierna av världens främsta tennisspelare kan stoppas så snart som möjligt".

Australiens premiärminister Scott Morrison verkar dock inte särskilt sugen på att ingripa, utan konstaterar att världsstjärnans visum avvisats.

"Regler är regler, speciellt när det kommer till våra gränser. Ingen står ovan dessa regler. Vår starka gränspolitik har varit avgörande för att Australien har ett av världens lägsta dödstal i covid, vi fortsätter att vara vaksamma", skriver han på Twitter.

"Har haft det tufft"

Djokovic deltagande i årets första grand slam är inte utan kontrovers. Stjärnan har inte velat vaccinera sig och uppges ha fått ett medicinsk dispens för att kunna delta.

Tävlingschefen Craig Tiley försvarar beslutet att ge Djokovic dispens och säger att stjärnans ansökan behandlats på samma sätt som alla andras. Men han säger också att det skulle vara till stor hjälp om Djokovic valde att förklara för australierna skälen till att han ansökt om dispens.

– Jag kommer att uppmuntra honom till det. För vi har haft det väldigt tufft de två senaste åren, säger Tiley.

Annons

Skäl till att ge dispens kan vara ett akut medicinskt tillstånd, allvarliga reaktioner efter en coronavaccination eller bevis på en coronainfektion de senaste sex månaderna.

Australian Open startar den 17 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons