Annons

Efter kritiken: Blågult tryggt på EM-hotellet

Coronafall har präglat förberedelserna inför handbolls-EM i Slovakien och Ungern, trots att lagen levt efter strikta restriktioner.
Det franska laget chockades av bristerna i smittskydd på sitt hotell – medan det svenska landslaget tagits emot på ett säkert sätt i Slovakien.
Handboll • Publicerad 12 januari 2022
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är inte bara Sveriges landslag som haft en krånglig uppladdning. Uppemot 30 spelare och ledare som är aktuella för mästerskapet har testat positivt för covid-19, där Serbien hittills verkar ha drabbats hårdast.

Även OS-mästarna Frankrike har haft positiva fall i sin förberedande EM-bubbla, och när laget anlände till sitt hotell i Ungern fick de en chock, berättar stjärnspelaren Nikola Karabatic.

Annons

– Vi var alla förbluffade, för att inte säga chockade, över vad vi möttes av. Vi följer stränga protokoll för att inte drabbas av corona och så kommer vi till ett hotell med gäster som inte bär munskydd. Och så skulle vi äta med andra gäster, säger han till Handnews.

"Det är spänt"

För det svenska lagets del har boendet och träningsmöjligheterna varit i enlighet med protokollet, berättar förbundskapten Glenn Solberg på en pressträff.

– Vi får äta och träffas i ett eget rum, jag är väldigt nöjd med hotellet, säger han och fortsätter:

– Jag känner mig trygg här, men osäker i allmänhet. Man är glad varje gång man testar negativt och det är spänt när det är ett virus som är svårt att kontrollera. Men vi får hålla fokus på det vi kan göra, säger Solberg.

Målvaktsstjärnan Andreas Palicka instämmer.

– Här har vi tagits emot på ett bra och säkert sätt, vi har en egen våning och allt som krävs, säger han.

Därför kan lagets fokus ligga på det sportsliga – och den utveckling som skett inför EM.

"Försöker fokusera på handbollen"

– Någonstans är det ju så att vi har haft en positiv utveckling till detta mästerskapet, så vi är jätteglada och motiverade rent sportsligt även om läget rent smittomässigt i världen inte ser så bra ut. Vi börjar bli trötta på att svara på coronafrågorna, när vi sitter på ett fantastiskt lag där bland annat de unga stått för en raketutveckling, säger Palicka.

Solberg, som inte ännu fått leda laget i ett coronafritt mästerskap, hoppas att smittspridningen inte ska leda till några sportsliga konsekvenser. Speciellt i läget där Sverige är nu, med målet om att nå semifinal.

– Vi försöker hålla fokus på handbollen, vi är här med en full trupp, med stor harmoni och motivation i laget.

Annons

– Det är extremt tätt och svårt att nå semi. Vi är beredda på att fajtas.

EM inleds för Sveriges del i morgon, torsdag, då man möter Bosnien-Hercegovina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons