Annons

Kritik mot Fifa-basens flytt till Qatar

Avslöjandet att Fifa-basen Gianni Infantino bosatt sig i Doha väcker ont blod i fotbollsvärlden.
Fifa bekräftar för tidningen Blick att Infantino till stor del befinner sig i Qatar, men att hans bas fortfarande är i förbundets högkvarter i Zürich.
Något som ifrågasätts av uppgiftslämnare inom organisationen.
Fotboll • Publicerad 17 januari 2022
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.
Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.Foto: Richard Juilliart/AP/TT

Hur nära får en av idrottens främsta makthavare stå arrangören av ett mästerskap – i det här fallet det sedan länge kritiserade och ifrågasatta VM-slutspelet i Qatar i november?

Det är en fråga många säkerligen ställer sig efter den schweiziska tidningen Blicks avslöjande att Infantino och hans familj sedan i oktober huvudsakligen vistats i ett hyrt hus i Doha.

Annons

Enligt Blick går Fifa-ordförandens två döttrar redan i skola i Qatar. Av respekt för privatlivet avstår tidningen från att publicera bilder som visar var Infantino bor.

Blick uppger att man redan i mars förra året konfronterade Fifa med uppgifter om att Infantino planerade en flytt till Qatar. Det förnekade Fifa bestämt.

Behöver vara på plats

Nu förklaras hans närvaro i landet med att Infantino regelbundet behöver vara på plats för att bistå i förberedelserna inför slutspelet sent i höst.

Något som går stick i stäv med de befogenheter han har som ordförande.

Sedan några år tillbaka är det förbundets generalsekreterare som ansvarar för den operativa verksamheten. Infantino har i första hand representativa uppgifter.

Fifa uppger att Infantino fortfarande betalar skatt i Schweiz och att han tillbringar halva arbetstiden i Doha. Källor påpekar för Blick att Infantino sällan befinner sig på kontoret i Zürich och att det upprör anställda.

Infantino har i flera år kritiserats för att inta en allt för servil och okritisk hållning till regimen i Qatar och dess auktoritära ledare.

– Förberedelserna och genomförandet av fotbolls-VM i Qatar är ett projekt av enastående betydelse för fotbollen och Fifa såväl som för Qatar. Det är en unik möjlighet att föra samman människor och kulturer från hela världen genom entusiasm för fotboll. För ett fotbolls-VM som kommer att gå till regionens och Fifas historia är även de största ansträngningarna värda det, säger Gianni Infantino enligt Blick.

Tusentals uppges ha dött

Samtidigt är Qatar är ett land där sharialagar gäller, homosexualitet är förbjuden och bristerna kring mänskliga rättigheter är stora. Enligt den brittiska tidningen The Guardian har närmare 6 500 gästarbetare dött i samband med byggandet av VM-arenorna.

Om det svenska fotbollslandslaget deltar i slutspelet i november-december avgörs i mars. Då väntar playoff. Vinner Sverige den första matchen mot Tjeckien hemma på Friends arena den 24 mars väntar en avgörande match på bortaplan mot antingen Ryssland eller Polen den 29 mars.

Annons

Fotbollsförbundets hållning till Qatar som värdnation är dialog.

Andersson kritisk

Flera spelare har framför kritik mot att VM avgörs i landet och så sent som i helgen uttalade sig förbundskapten Janne Andersson i frågan till Aftonbladet :

– Det är ett felbeslut från dag ett som är svårt att förstå, men det togs för jättemånga år sedan. Nu har man planerat för det här från Fifas sida och att de skulle ändra på det har jag inte trott. Men jag tycker det är ett jättedåligt beslut och vi kan inte göra mer än att ta avstånd från deras synsätt på saker och ting. De har en kvinnosyn och en syn på homosexuella som är helt obegriplig. Men jag är förbundskapten och håller i det sportsliga, det är andra som håller i de politiska delarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons