unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kulstötaren från Hörby tog silver i SM-debuten: ”Har uppnått allt jag lovat”

Kulstötaren från Hörby, Peter Lindgren, gjorde SM-debut i friidrott – och tog SM-silver i 35-årsklassen! Detta efter en fantastiskt jämn och hög serie med sex stötar över tolv meter.
– Jag visste att det fanns i kroppen och det kunde ha blivit en halv meter till, säger han efter silverstöten på 12,79 meter.
Här är de tidigare delarna i dokumentärserien Kulstötaren från Hörby:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Veteranfriidrottare brukar ha en lång och framgångsrik karriär bakom sig.

Peter Lindgren har ingen karriär alls.

För ett år sedan bestämde sig YA-journalisten plötsligt för att satsa på en karriär som kulstötare. Allt i akt och syfte att någon gång innan han dör vinna en SM-medalj.

Han behövde inte vänta länge.

På Kärrbrinks idrottsplats i Huddinge gjorde Lindgren, som tävlar för Ystads IF, en formidabel SM-debut. Alla sex stötar satt bortom 12-metersstrecket och den sista blev den längsta: 12,79 meter!

Därmed har hans dröm gått i uppfyllelse – och den framtida karriären är högst oviss.

– Nu har jag gjort precis allt jag har lovat att jag skulle göra, så nu får jag fundera på om och hur jag går vidare. Det saknas en meter till YIF:s klubbrekord, det skulle kunna vara något att satsa mot. Eller på en helt ny gren? Men jag identifierar mig som kulstötare, säger Peter.

Att formen var god fick han ett kvitto på strax före tävlingsstarten. Peter smet ut till sin bil på parkeringsplatsen, plockade fram en tung “slamball” – en form av medicinboll – som han började kasta och stöta med på en gräsplätt.

– Jag kände att den flög långt. När jag stegade upp ett resultat förstod jag att det skulle gå bra i dag. Jag var mer nervös än jag brukar vara inför en tävling, men efter uppvärmningen blev jag lugnare.

Peter gjorde en rekordjämn serie med sex stötar inom en marginal på 30 centimeter. Hans 12,79 meter var drygt en halv meter bättre än bronsmedaljören, Mikael Hernberg från IK Sisu.

Men åt vinnaren Jeffery Ige, Spårvägen, fanns det ingenting att göra. Jeffery var överlägsen med en vinnande stöt på 15,31. Till saken hör att han har en mental funktionsnedsättning och tillhör det svenska parasportlandslaget i friidrott. Jeffry har haft världsrekordet i kula i sin viktklass och tog silver vid paralympics i London 2012.

En meritlista som dock inte hindrade honom från att strö lovord över Peter Lindgren.

– Jag kände inte till honom, men det var otroligt imponerande! Vilken talang!

Om Peter Lindgren inte hade tagit SM-medalj skulle han vandra upp och ner för Bellevuebacken i Ystad 100 gånger, med sin kula “Hårrass” i släptåg. Denna udda form av självbestraffning slipper han nu utsätta sig för

– Det finns säkert folk som är besvikna, men jag tycker bara att det är skönt, säger han.

Hur firar du SM-silvret?

– Jag har lovat att komma hem till Hörby innan ungarna lägger sig. Sedan blir det nog en öl och en liten whisky, säger han.

Del 5

Del 4

Del 3

Del 2

Del 1