Lagläkarna: Inte säkert med Premier League
Dominic Raab säger att en återstart av idrotten skulle kunna höja sinnesstämningen i landet. Därför ser regeringen över möjligheten att dra igång olika ligor inför tomma läktare.
– Det är något som aktivt övervägs, sade utrikesministern på tisdagen.
Men det finns en stor oro över att återstarta åtminstone herrfotbollen, något som luftas i ett brev från lagens läkare till Premier Leagues medicinska rådgivare Mark Gillett och ligans fotbollschef Richard Garlick. I brevet, som The Athletic har tagit del av, listas runt 100 problemområden, under tio olika ämneskategorier.
Återstart 12 juni
Lagläkarna fick skicka in sina åsikter anonymt innan de sammanställdes och skickades vidare till Gillett och Garlick. Och många tycks bekymrade över Premier Leagues planer på att, om regeringen ger klartecken, återgå till träning i mindre grupper redan den 18 maj, och att börja spela matcher den 12 juni.
Det handlar bland annat om de riktlinjer som ligan ska ta fram för att kunna starta serien på ett säkert sätt.
"Det blir stor press på enskilda läkarteam att ge spelare och ledare garantier kring något som vi vet väldigt lite om. Är det rättvist att förvänta sig att spelare och ledare ska acceptera en policy som handlar om ett okänt virus?", står det, och vidare:
"Måste all personal skriva på att de står bakom covid-19-protokollet? Är det en friskrivningsklausul om något händer en spelare? Vem är då ansvarig, läkaren eller Premier League?"
Smitta via svett?
Andra frågeställningar gäller om det finns något helhetstänk kring spelarnas och ledarnas familjesituationer – bor man tillsammans med en person i riskgrupp eller någon som har en samhällsbärande tjänst? – liksom förra veckans rekommendationer om att läkare inte får vårda spelare, eller utföra sjukgymnastik, om det inte är absolut nödvändigt. Vad menas med "absolut nödvändigt?", undrar läkarna.
"Vi kan inte förvänta oss att spelare inte behöver mer sådan behandling än vanligt efter en så lång period utan träning".
Det finns också stora oklarheter kring smittorisken. Ännu vet man inte säkert om viruset är luftburet eller om man exempelvis kan smittas via svett.
"Hur länge lever viruset kvar på målvaktshandskar?"
Dessutom är det som händer på fotbollsplanen och i dess absoluta närhet bara en del av det hela. Att endast förlita sig på att testa spelare räcker inte då man kan smittas så fort man lämnar träningsanläggningen, står det i brevet.
Spelare intensivvårdades
Högintensiv träning och många matcher på kort tid skulle dessutom kunna leda till försämrad immunitet och förhöjd risk att bli infekterad, varnar läkarna. De nämner den 23-åriga Montpellierspelaren Junior Sambia. Fransmannen vårdades nyligen på intensivvårdsavdelningen efter att ha smittats av coronaviruset, och är ett bevis på att även unga, fullt friska, kan råka illa ut.
Hur spelare och ledare påverkas mentalt ska inte heller underskattas, skriver man.
"Har Premier League funderat över den stress som kommer att drabba dem, och förberett stöd för det? Läkarteamen tillhör antagligen en av de största riskgrupperna för att få covid-19 eftersom de kommer att ha många och regelbundna kontakter. Vem ser efter deras mentala hälsa?"