Annons

Landslaget firades efter OS-silvret

Det regnade över Stockholms stadion. Men silvertårarna hade tagit slut, när anhöriga och den svenska olympiska kommittén välkomnade OS-hjältarna hem.
Fotboll • Publicerad 7 augusti 2021
Fotbollslandslaget visar upp sina silvermedaljer på Stockholms Stadion efter att de kommit hem från Tokyo och sommar-OS.
Fotbollslandslaget visar upp sina silvermedaljer på Stockholms Stadion efter att de kommit hem från Tokyo och sommar-OS.Foto: Christine Olsson/TT
Lagkapten Caroline Seger är hemma med ännu en olympisk silvermedalj.
Lagkapten Caroline Seger är hemma med ännu en olympisk silvermedalj.Foto: Christine Olsson/TT
Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö hyllas på Stockholms Stadion.
Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö hyllas på Stockholms Stadion.Foto: Christine Olsson/TT

Trots fantastiskt spel blev det inget fotbollsguld. Sverige missade fyra av sex straffar i den avgörande straffläggningen mot Kanada, som slutade 3–2 till kanadensiskorna.

Dagen efter finalen har känslorna svalnat – och nyanserats lite.

Annons

– Vi har gjort något bra. Även om vi i går kände stor besvikelse, konstaterar förbundskapten Peter Gerhardsson vid pressträffen och firandet på Stockholms stadion.

Lycka och kaos

Även lagkaptenen Caroline Seger, som var otröstlig på planen efter att ha missat en straff, kan se ljus i det nattsvarta förlustmörkret.

– Det är blandade känslor men det har lagt sig lite. Det är lite upp och ner men bättre än i går, säger hon.

TT: Vad tänkte du när du lade upp bollen på straffpunkten?

– Då tänkte jag att nu får vi guld och på all glädje som skulle komma och att få uppleva det tillsammans med mina lagkamrater. Sedan blev det inte som man tänkt sig. Det är väldigt tunt mellan lycka och totalt kaos.

Ljus framtid

Före det rysliga straffavgörandet i finalen hade Sverige dundrat fram genom spelen med fem raka segrar. I premiärmatchen krossades nuvarande världsmästarna USA med 3-0.

– I det stora hela var det en fantastisk prestation. Framför allt att vi haft en sådan fin sammanhållning och bra laganda.

TT: Hur ser framtiden ut för dig nu?

– Den är ljus. Det blir ett år till med Rosengård och det är ju EM nästa år.

Hedvig Lindahl räddade två straffar i finalmatchen och var inte långt ifrån den sista och avgörande. Hon beskriver förlusten som den värsta upplevelsen under sina 177 landskamper.

Annons

– Det här kommer att vara ett sår man bär med sig hela livet. Den sved riktigt, säger Lindahl, som själv tippar att det inte blir några fler mästerskap för egen del.

VM-kval nästa

Nu blickar Peter Gerhardsson och landslaget framåt. Nästa match blir den 17 september med VM-kval mot Slovakien. Juli 2022 väntar EM i England. 2024 hägrar OS i Paris.

– Vi funderar inte så långt fram. Vi ska se till att vi har ett bra lag och vinna nästa match för att skapa bra förutsättningar för både VM och OS, säger Gerhardsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons