Annons

Landslagsspelaren trakasserades av lagkamrater

Som 17-åring och ny i det australiska landslaget blev Lisa De Vanna själv trakasserad av äldre lagkamrater.
Nu vill hon se ett slut på tystnadskulturen inom damfotbollen.
Fotboll • Publicerad 6 oktober 2021
Lisa De Vanna i en VM-match med Australien 2019. Arkivbild.
Lisa De Vanna i en VM-match med Australien 2019. Arkivbild.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Uppgifterna om att amerikanske tränaren Paul Riley anklagas för flera fall av sexuella övergrepp har den senaste veckan skakat om fotbollsvärlden. I kölvattnet av den skandalen berättar den australiska landslagslegendaren Lisa De Vanna nu om en kultur där sexuella trakasserier, övergrepp och mobbning har varit vanligt förekommande under hela karriären.

– Det är ett känsligt område, ingen vill prata. Men det gäller att våga träda fram och ha kurage. Har jag blivit utsatt för sexuella trakasserier? Ja. Har jag blivit mobbad? Ja. Utfryst? Ja. Har jag sett saker som har gjort mig obekväm? Ja, säger hon i en intervju med Daily Telegraph som Expressen citerar.

Annons

I intervjun säger 36-åringen att hon har sett "kulturella problem på alla nivåer – från män och kvinnor – och unga tjejer som kommer fram nu måste vara modiga. Och de som har varit utsatta måste veta att de inte är ensamma".

De Vanna, tidigare i bland annat AIK och Linköping innan hon nyligen lade skorna på hyllan, berättar också om hur hon själv blev trakasserad och påhoppad av några lagkamrater som 17-åring och ny i Australiens landslag.

– Jag kämpade mig upp från golvet med sparkar och skrik, berättar hon enligt nyhetsbyrån AP.

– Som ung spelare visste jag inte hur jag skulle hantera det... Men det händer fortfarande på alla nivåer och det är dags att prata högt om det.

Australiens fotbollsförbund har efter De Vannas intervju uppmanat spelare att göra formella anmälningar om de har utsatts för sexuella trakasserier eller andra övergrepp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons