unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Landslagsspelarna kritiserar villkorstrappan

Fotbollsstjärnorna går samman i ett försök att rädda rädda svensk supporterkultur.
Landslagsspelarna Mikael Lustig, Marcus Berg och Pontus Jansson har alla skrivit på ett upprop för att skrota villkorstrappan.
"Vi vädjar nu till den svenska polisen att ta sitt förnuft till fånga", skriver de i ett öppet brev.
Mikael Lustig. Arkivbild.
Mikael Lustig. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

I ett försök att få bort pyroteknik och ordningsstörningar från svenska fotbollsläktare beslutade polisen 2019 att införa den så kallade villkorstrappan.

Åtgärden har resulterat i både flaggförbud och reducerad ståplatspublik, vilket orsakat en spricka mellan supportrar och polis.

Nu tar en rad svenska fotbollsspelare bladet från munnen och ställer sig på fansens sida.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och i stället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete var ledorden”, skriver de i ett öppet brev som undertecknats av 16 personer, däribland Pontus Jansson, Marcus Danielson, Mikael Lustig och Marcus Berg.

Fotbollsprofilerna medger att det finns problem på läkarna, men menar att de polisiära åtgärderna inte stått i proportion till brotten.

”Vi som skriver detta är ett gäng fotbollsälskare: spelare och supportrar. Vi värnar om det viktigaste och största den svenska fotbollen har: läktarna. Vi har allihop spenderat ohälsosamt mycket tid på våra svenska fotbollsplaner och läktare. Och sett hur den här kulturen vuxit fram till en av Europas starkaste och mest omtyckta”.