unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SHL:s vd: Inte aktuellt att stänga serien

Jumbolaget Linköping vill stänga SHL för nedflyttning på grund av sportslig orättvisa med tanke på den stökiga coronasäsongen.
Men enligt ligans vd Jenny Silfverstrand är det inte aktuellt.
Jumbon Linköping vill stänga SHL för nedflyttning, men får kalla handen av ligans vd Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Jumbon Linköping vill stänga SHL för nedflyttning, men får kalla handen av ligans vd Jenny Silfverstrand. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Silfverstrand berättar att SHL hade frågan uppe i december, men att det då inte fanns en majoritet för förslaget hos de 14 klubbarna.

– Vi hade en diskussion i december när vi hade samma läge som i dag med matchflyttar där majoriteten av klubbarna sa att vi spelar som det är sagt. Det fanns ingen majoritet i frågan att göra något annat, säger hon och tillägger:

– Vi har i dag inte fått något påbud om att driva den frågan eller ta fram förslag.

Från och med den här säsongen åker ett lag ur SHL direkt efter kvalspel mellan de två sämst placerade lagen. Tidigare år har två SHL-lag fått kvala mot två allsvenska lag.

"Inte rättvist för någon"

Linköpings ordförande Roger Ekström tycker att den sportsliga rättvisan inte längre finns när lag efter annat tvingas pausa sin verksamhet på grund av smittspridningen. I tisdags ställdes tre av sex matcher in på grund smittspridning av covid-19.

Ekström inser dock att kravet är känsligt då Linköping ligger sist, men säger till Corren :

– Det är lätt att tycka att man pratar för sin sjuka mor. Å andra sidan: är det någon gång som man ska göra det så är det väl i pandemitider. Det kommer inte gå att lösa sportsligt rättvist. Det spelar ingen roll om vi kommer på 10:e eller 14:e plats. Det är inte rättvist för någon, säger han.

Enligt Ekströms förslag skulle ett lag ändå flyttas upp från hockeyallsvenskan och SHL spelas med 15 lag nästa säsong.

Ekström säger att frågan diskuteras bland klubbarna, men enligt Silfverstrand finns den inte längre finns på agendan.

SHL kan inte själv ta beslut i en sån fråga. Först måste ligan internt ta ett majoritetsbeslut och sedan lägga fram det till Svenska ishockeyförbundets styrelse som tar det formella beslutet.

"Ingen opåverkad"

Silfverstrand säger att hon kan förstå Ekströms oro, men att alla lag i SHL på ett eller annat sätt drabbats av den stökiga säsongen.

– Jag har själv varit i klubbperspektivet när man ligger långt ned i tabellen, så jag förstår känslan att det blir frustration, oro, press och stress, säger Silfverstrand, före detta vd i Djurgården.

TT: Vad säger du om hans synpunkt att det inte råder sportslig rättvisa?

– Det är klart att den här säsongen är olik andra säsonger, det som är likt är dock att lag drabbas av skador. Sedan har alla lag generellt drabbats på olika sätt. Inget lag har gått opåverkat genom det här, säger hon.