Annons

Lukas vill tysta Skövdepubliken

Ystads IF:s just nu hetaste spelare, Lukas Nilsson är van att ha ett rejält publikstöd i ryggen när han spelar i Österporthallen. Men i eftermiddagens ödesmatch i Skövde lär det bli tvärt om. Men det är inget som skrämmer Lukas.
Sport • Publicerad 8 mars 2014
Lukas Nilsson i centrum efter segern mot Drott i onsdags. Lika glada miner efter dagens match i Skövde?Foto: Foto: Bass Nilsson

Det är väl ingen handbollsintresserad som undgått Lukas Nilssons fantastiska genombrott den här säsongen.

Och i senaste numret av handbollsmagasinet Match rankas Lukas som den största talangen av alla de killar födda 1995–1997 (se faktaruta).

Annons

– Kul att de tycker man är duktig men det inget som jag går och tänker på. Det är mer en rolig sak, säger Lukas Nilsson.

17 år ung har han klivit fram som en av de verkliga stöttepelarna i YIF och hade exempelvis med sina tio mål senast stor del segern över Drott.

Nu väntar en ny tuff och oviss fyrapoängsmatch i striden om att undvika återkval. Den här gången på bortaplan och nu är det Skövde som svarar för motståndet.

Du brukar hylla hemmapubliken i Österporthallen. Men hur är det då att spela inför en bortapublik?

– Det är minst lika roligt att få tyst på bortapubliken, säger Lukas Nilsson.

Men Lukas Nilsson är införstådd med att det blir tuff uppgift för Ystads IF.

– Det blir säkert tajt. Båda lagen behöver poängen. Vi spelade bra och vann med rätt många bollar här hemma (30–21 och Lukas gjorde sex av målen) men de har spelat upp sig sen dess.

Vad krävs för att ni ska kunna slå Skövde?

– Att vi har ett bra försvarsspel och springer mycket. Det är viktigt att vi får enkla mål på kontring. Men vi måste också vara bra i hemspringet för de vill också kontra mycket.

En bidragande orsak till att Skövde vuxit i styrka under våren är att man fått tillbaka sin storskytt, vänsternian Tobias Warvne.

Annons

En spelare, som enligt undertecknad, påminner om Lukas själv i sitt agerandet.

Båda är vänsternior med bra skott, båda har en förmåga att kunna skjuta/glida förbi täcket och båda söker sig gärna innanför den prickade linjen för att skjuta från åtta meter.

– Ja, kanske. Det är faktiskt någon annan som sagt det, säger Lukas.

Tränaren Mats Engblom håller dock inte riktigt med.

– Nja, det vet jag inte riktigt. Vissa likheter finns det kanske men Tobias har högre tempo i genombrottet medan Lukas är kraftfullare. Men likheten med att göra en bra förstasäsong som seniorer har de, säger Mats som under sin tid i Lindesberg hade Warvne under sina vingars beskydd.

Krossat målrekordet

Men Lukas genombrott i år är i en klass för sig. Han har redan krossat målrekordet som förstaårsjunior i elitserien. Och då återstår ännu flera matcher – därtill har han missat åtskilliga på grund av skada.

Maria Sällberg
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons