Luleå vann finalrepris – backstjärnan historisk

Finländska backstjärnan Jenni Hiirikoski blev historisk när Luleå vann SM-finalreprisen över Brynäs i damhockeyligan med 3–1.
Hon blev första back att passera milstolpen 300 poäng.
Ishockey • Publicerad 25 september 2022
Jenni Hiirikoski. Arkivbild.
Jenni Hiirikoski. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Luleå avgjorde finalreprisen med två mål genom glödheta forwarden Emma Nordin i den tredje perioden.

När Hiirikoski spelade fram Nordin till 2–1-målet i numerärt överläge nådde hon också 300 poäng.

Glädjen hos lagkamraterna gick inte att ta miste på och hon fick varma applåder från 2 087 åskådare i hemmaarenan.

– Tjejerna var väldigt glada, säger Hiirikoski uppskattande.

Bäst i världen x 9

Den 35-åriga backstjärnan, sju gånger utsedd till bäste back i VM och två gånger i OS, noterades också för sin 301:a poäng med en assist till Emma Nordins 3–1-mål.

Hiirikoski gör sin sjunde säsong i Luleå, har vunnit fyra SM-guld, och är den tolfte spelaren som når över 300 poäng – och den första backen, enligt statistiksajten eliteprospects.com.

Hiirikoski har gjort 85 mål och 216 assist på 212 grundseriematcher. Hittills den här säsongen har hon noterats för sex passningspoäng.

"Det suger"

Brynäs, som förlorat två raka SM-finalserier mot Luleå, började SM-finalreprisen bäst och tog ledningen genom Anna Meixner efter knappt åtta minuter.

– Det suger att vi förlorar matchen, men det var en kul match och roligt med så mycket folk, säger Meixner till SVT.

Lisa Johansson kvitterade innan den första perioden var över och i den tredje perioden klev Emma Nordin fram och avgjorde med sina två mål.

Den 31-åriga forwarden, som överraskande petades från Damkronornas VM-trupp, leder skytteligan i SDHL med sex mål på de fyra första matcherna.

Luleå har fyra raka segrar och toppar tabellen med maximala tolv poäng. Brynäs har spelat tre matcher och åkte på säsongens första förlust.

Djurgården klev upp på andra plats, sex poäng men med en match mindre spelad, efter att ha vunnit hemma över Linköping med 4–2.

Jumbon Göteborg föll borta mot SDE med 1–2 efter förlängning. Att laget fick med sig en poäng var målvakten Loryn Porters förtjänst – hon räddade 51 av 53 skott från hemmalaget.