Madeleine bland idel ädel idrottsadel

OS-guldmedaljören Max Salminen kommer. Bragdguldsvinnaren Lisa Nordén kommer. Och Madeleine Salomonsson från Vollsjö sportdansklubb kommer. Till Skåneidrottens prisceremoni i Malmö arena i kväll.
Sport • Publicerad 4 april 2013
Madeleine Salomonsson i Vollsjö sportdansklubb brinner för att utbilda barn i showdans och bugg. I kväll prisas hon för sina insatser i Malmö arena.
Madeleine Salomonsson i Vollsjö sportdansklubb brinner för att utbilda barn i showdans och bugg. I kväll prisas hon för sina insatser i Malmö arena.Foto: Sprisse Nilsson

Det är inget dåligt sällskap som den 22-åriga dansaren och dansledaren Madeleine Salomonsson hamnat i när hon i kväll, i samband med EM-kvalmatchen i handboll mellan Sverige och Polen, ska motta ovationer från över 6 000 personer i Malmö arena när hon prisas som årets unga ledare i Skåne av Skåneidrotten.

– Det känns väldigt nervöst men självklart ser jag fram emot att få priset ändå. Det är en stor ära och det pris som smäller högst i min samling, säger Madeleine.

Madeleine Salomonsson är född i Ystad och uppvuxen på föräldrarnas gård i närheten av Tryde utanför Tomelilla. Sedan hon var sju år har hon varit engagerad i Vollsjö sportdansklubb och intresset har bara eskalerat med åren.

Även om hon själv tränar och tävlar flitigt i bugg är det ledargärningen som ligger henne varmast om hjärtat. Sedan hon var 17 år har Madeleine utbildat unga dansare i både showdans och bugg. Inte sällan är det upp emot 40 barn i de grupper som hon ansvarar för.

Inte ens det faktum att Madeleine numera bor i Klippan och studerar på den treåriga utbildningen ”service management” i Helsingborg har fått henne att dra ner på takten i sin klubb.

– Nej, jag trivs alldeles för bra i Vollsjö för det. Alla i klubben har blivit som en familj för mig. Och att ta mig till Vollsjö från Klippan är inga problem. Det är ett sätt att koppla av från studierna, berättar Madeleine.

Men dansen är mycket mer än så för henne. När hon inte är i Vollsjö med sina barngrupper, där deltagarna är allt mellan fem och tolv år, sitter hon hemma och planerar träningspass och filar på koreografin.

Hur hinner du med allt egentligen?

– Det är en fråga om prioritering. Jag älskar att vara kreativ och det går att lösa, bara man vill.

Framtiden har Madeleine också stakat ut. För egen del siktar hon på att bli A-dansare på nationell nivå och komma ut och tävla med den årsfärske danspartnern Dick Jönsson. Vad gäller sina elever vill Madeleine att showdansarna ska få komma ut på uppvisningar och att det av buggdansarna ska komma fram fler som ger sig ut och tävlar.

Men först är det alltså prisutdelning på Malmö arena i kväll.

– Jag fick en chock när jag hörde att jag vunnit. Jag visste inte ens att jag var nominerad. Men nu i efterhand har jag fått reda på vem som nominerade mig, avslutar Madeleine Salomonsson.

Lisa Kron
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.