Annons

Smittad Majorov missar EM – "Jag bröt ihop"

Nikolaj Majorovs EM är över innan det ens hann börja.
Konståkaren testade positivt för covid-19 på plats i Tallinn och han ströks från dagens korta program och mästerskapet.
Det innebär inte att OS-chansen är borta – men utsikterna att nå Peking har försämrats.
Konståkning • Publicerad 12 januari 2022
Nikolaj Majorov har testat positivt för covid-19, missar EM och får svårt att ta sig till OS. Arkivbild.
Nikolaj Majorov har testat positivt för covid-19, missar EM och får svårt att ta sig till OS. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Majorov, 22, gav ett negativt test så sent som i måndags. Ett dygn senare bar han på smittan.

– Efter testet i går sade de åt mig att gå upp på mitt rum och vänta. Jag gjorde så och efter en kvart ringde telefonjäveln och jag fick komma och göra fler tester. När alla de var positiva blev det som en chock. Jag blev arg, sen ledsen, sen arg igen. Jag bröt ihop, säger han till Norrköpings Tidningar.

Annons

Han förstår inte hur han blivit smittad.

– Det är den stora miljonfrågan. Jag har skött mig exemplariskt, minimerat alla kontakter, tränat med munskydd, inte kramat någon och så vidare. Jag vet faktiskt inte. Det kanske redan fanns i rummet här eller på kudden. Sköterskan sade att omikron kan gå genom dörrar men som tur är blir det inte så stora symptom för de flesta.

Nu väntar tio dagar i karantän i Tallinn.

Höga krav från SOK

Det positiva PCR-testet är ett dråpslag för 22-åringen. Han tog sig till Estland för att försöka övertyga Sveriges olympiska kommitté att han är en man för de olympiska vinterspelen i Peking redan i nästa månad.

Sverige har en plats på herrsidan – och det tack vare Majorovs åttondeplats på förra årets VM.

Den 18 januari, på tisdag i nästa vecka, slår SOK fast om Majorov får en plats i OS-truppen eller inte. Även om hans resultat – SOK har satt kvalgränsen till 258,45 poäng – inte lever upp till kraven är möjligheten god att han tas ut via det så kallade framtidskriteriet.

Tror inte på OS-start

Ett positivt OS-besked måste dock följas av ett snabbt tillfrisknande. Sedan krävs fyra negativa test inom en viss tidsrymd för att Majorov ska släppas in i Kina. Hans första eventuella start i Peking är den 8 februari.

Själv tror han inte på en OS-start.

– Jag tror det har rykt nu men vi får hoppas på det bästa. SOK kommer nog välja ut en person helt enkelt och det blir nog Josefin Taljegård i så fall. Jag är 200 procent säker på det, säger Majorov.

Taljegård deltar i damernas EM-tävling som inleds med det korta programmet på torsdag.

Fakta: Nikolaj Majorov

Född: 18 augusti 2000 i Luleå.

Klubb: Norrköpings Konståkningsklubb.

Tränare: Alexander Majorov senior.

Meriter: Svensk mästare, VM- och EM-starter. Blev under VM i Stockholm 2021 förste svensk i historien att klara hoppet kvadruppel Salchow.

Övrigt: Yngre bror till Alexander Majorov, flerfaldig svensk mästare och olympier i Sotji 2014.

Musik till sina program 2021-2022: Korta programmet: The Sound of Silence, Disturbed. Friåkningen: The Man in the Iron Mask, Nick Glennie-Smith.

Aktuell: Missar veckans EM i konståkning på grund av covid-19.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons