unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Målbilden: Publik till allsvenska premiären

Svensk Elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollförbundet (SvFF) hoppas på publik till den allsvenska premiären.
Det presenterar de i ett remissvar som tagit del av.
Tomma läktare i Stockholms-derbyt mellan Hammarby och AIK. Arkivbild.
Tomma läktare i Stockholms-derbyt mellan Hammarby och AIK. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Remissvaret skickas till regeringen under fredagen, och det innehåller en detaljplan som Sef tagit fram för hur man planerar att öppna för publik på svenska fotbollsläktare.

Planen innehåller tre "skyddsnivåer" från A till C, där A är den strängaste nivån.

Sefs målbild är att det kan det bli aktuellt att nå upp till skyddsnivå A redan i april, som innebär att klubbarna får möjlighet att släppa in 15 procent av arenornas totala sittkapacitet, eller max 3 000 åskådare om arenan tar in 15 000 eller fler.

– Syftet är att börja lågt och visa att vi kan förvalta det förtroende som ges oss, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, till Expressen.

I dokumentet skriver de att målbilden är baserad på att fler kommer att vara vaccinerade vid den tidpunkten och att smittan gick ner under senvåren och sommaren förra året.

I maj eller juni kan det bli aktuellt att öppna för skyddsnivå B om smittoutveckligen i landet går åt rätt håll.

Fakta: Skyddsnivåerna

De tre "skyddsnivåerna" innebär följande:
Skyddsnivå A: Den strängaste nivån som innebär att man ska kunna ta in 15 procent av arenans totala sittkapacitet. Bara sittplatser är öppna och bortasektionen är stängd. Om arenan har en kapacitet på 15 000 eller mer gäller max 3 000 åskådare.
Skyddsnivå B: Sef kallar den för en "måttligare" restriktion. Här ska man kunna fylla 40 procent av arenans sittkapacitet. Åskådarna släpps inte in vid samma tidpunkt, utan det ska finnas så kallade "slot-tider". Inte heller här är bortasektioner eller ståplats öppna, såvida inte myndigheternas riktlinjer ändras, då kan det bli aktuellt att öppna dessa för exempelvis dem som har vaccinationsintyg.
Skyddsnivå C: Här kommer klubbarna att kunna släppa in 75 procent av arenans kapacitet och även bortasektionen samt ståplats blir tillåtet.
Källa: Expressen har tagit del av Sefs och SvFF:s remissvar till regeringen.