Femton minuters spel och förlust mot Elfsborg (0–1).
Allsvenskan • Publicerad 5 juli 2020
Elfsborgs Fredrik Holst (till höger) jublar efter 1-0 målet.
Elfsborgs Fredrik Holst (till höger) jublar efter 1-0 målet.Foto: Adam Ihse/TT

Malmö kom till spel utan både heta Anders Christiansen och Sören Rieks, men med nyförvärvet Ola Toivonen på bänken, i det svåra bortamötet mot Elfsborg på Borås Arena.

Hemmalaget tog greppet om matchen från start. Fredrik Holst hade ett stolpskott redan efter 14 sekunder.

– Hög press direkt i vårt anfallsspel, vi fortsätter på den väg vi tror på, förklarade Elfsborgs tränare Jimmy Thelin för Dplay före start.

De smällde rejält i närkamperna. Boråsarna låg nära och gick hårt åt Malmöspelarna. Elfsborg hade tre varningar redan i halvlek.

Holst fick revansch

Malmö tog över allt mer, men Fredrik Holst skulle få revansch innan paus. Jesper Karlsson slog in en hörna från höger på stopptid som Leo Väisänen nickade i ryggen på Fredrik Holst vilket ställde Malmös målvakt Johan Dahlin. 1–0 Elfsborg.

Efter paus ökade Malmö trycket. Ett trippelbyte tio minuter in i halvleken, där bland annat Isaac Kiese Thelin kom in, gav friska ben. Elfsborg fick allt mer slå ifrån sig.

Men hemmalaget var inte ofarliga. I 66:e minuten hade Jesper Karlsson ett jätteläge där Johan Dahlin reflexräddade till hörna.

Kvarten kvar

Med kvarten kvar gjorde sedan Ola Toivonen comeback i allsvenskan efter tolv år som utlandsproffs. Skåningarna tryckte på och långa stunder såg det ut som boråsarna parkerat den berömda bussen. De tvingades slå i från sig. Men till slut rann tiden ifrån de ljusblå.

Det var Malmö FF:s första förslut för säsongen. Och Elfsborg är fortfarande obesegrade efter sex omgångar. Det var dessutom boråsarna första vinst mot Malmö FF sedan 2014, efter tio möten utan seger mot skåningarna.