Annons

Målvaktens nya liv

Idrottsvetenskap. Vad är det? Vad blir man? Svaren är många och Kenneth Mattsson är en av få som sitter inne med dem. Efter tre års högskolestudier är han nämligen med i den första kullen någonsin som tar examen i ämnet.
Sport • Publicerad 21 januari 2005
Foto: 

– Fast jag brukar säga sports management i stället för idrottsvetenskap. Annars kan folk tro att man läser till idrottslärare, säger Kenneth Mattsson.

Och sports management är den inriktning Kenneth valde på den nya utbildningen. Där har han läst kurser som idrottsekonomi, idrottsjuridik, individ, ledarskap och organisation och ja, en massa annat med idrotten som en röd tråd i innehållet.

Annons

Vad blir man då med alla dessa kurser i bagaget? Kenneth själv vill helst hålla på med marknadsföring och ekonomi inom någon förening. Men något konkret svar på frågan har han inte.

– Det finns egentligen ingen uttalad arbetsmarknad för den här utbildningen just nu. Det är ju helt nytt så vi kan inte ens se på vad gamla elever har fått för arbeten. Det är ett problem att utbildningen är ny eftersom de flesta inte känner till den, säger Kenneth.

Luddigt värre med andra ord. Tomelillamålvakten medger också att han känner av ovissheten när han nu ska ge sig ut i arbetssökarvärlden.

Däremot är han utan tvivel när det gäller vikten av utbildat folk inom idrotten.

– Det är ett problem inom idrotten att jobb kan gå till fel personer för att de till exempel är bra på idrott i stället för det de ska vara bra på i själva jobbet. Till exempel att gamla fotbollsspelare blir sportchefer i klubbar.

Kenneth är medveten om att det kan ta några år innan utbildningen så att säga bär frukt. Men han är nöjd med dess innehåll och med vad han har presterat.

Och när det gäller den fortsatta fotbollskarriären hänger den i mångt och mycket på vilka jobb som kan tänkas dyka upp. Yrkeslivet kommer med största sannolikhet gå i första hand.

Efter tre år i IFK Malmö och ett par månader i Malmö FF i fjor är Kenneth tillbaka i Tomelilla och han tränar med den nyblivna division 3-klubben. Och frågan är om han har lämnat satsningen på den yppersta eliten för gott.

– Får jag ett bra jobb så vill jag kunna ta det och detta är något som har växt fram under några år. Är man skadad titt som tätt som jag har varit så är det inte så motiverande att satsa på högre nivå.

Nöjer du dig med en b-lagsplats i Tomelilla då?

Annons

– Det beror på. Får jag ett jobb där jag kan satsa på fotbollen också så nöjer jag mig inte med det. Men kan jag inte satsa blir ambitionsnivån en annan.

Mycket hänger på jobbet alltså. Vilket det nu blir.

Klart är dock att Kenneth knappast kommer att vara sysslolös under tiden han försöker dra nytta av sin nya examen. En annan målmedveten inriktning han har haft i livet är nämligen att bli målvaktstränare.

Och den snöpligt korta tiden i Malmö FF som avbröts på grund av en knäskada har ändå fört något riktigt gott med sig.

– Jag ska jobba som målvaktstränare för MFF:s 13-14-15-åringar. Målvaktstränaren för a-laget, Mats Svensson, ringde upp mig och hörde om jag var intresserad.

Dessutom arbetar Kenneth för Skånes fotbollsförbund där han har hand om Lundområdets fjortonåriga målvakter.

Satsningen som målvaktstränare är minst lika stor som satsningen på att finna ett jobb tack vare hans högskoleexamen.

– Jag vill gå så långt som möjligt som målvaktstränare, men det gäller att vara realist också. Min tanke är att i framtiden jobba halvtid som målvaktstränare och halvtid administrativt i någon klubb. Men det kan ta flera år innan jag kan göra det.

I går fredag var det examensdag i Malmö för Kenneth.

I dag börjar det nya livet.

Annons

Ulf Gummesson

073-700 54 62

ulf.gummesson@allehandasyd.se

FOTBOLL TOMELILLA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons