Mattias summerar – detta har klubbarna betytt för honom

Handboll Artikeln publicerades
Mattias Andersson gick till Drott efter genombrottet i YIF. Här får han skriva autografer i Österporthallen.
Foto: Sprisse Nilsson
Mattias Andersson gick till Drott efter genombrottet i YIF. Här får han skriva autografer i Österporthallen.

Mattias Andersson har representerat sex klubbar i sin karriär. Här sätter han ord på sina intryck när han tittar tillbaka.

Ystads IF (-1999)

”Det är såklart den klubb som har betytt mest. Det var i mångt och mycket där jag formades som målvakt och fick den grund som jag sedan jobbat vidare på”.

HK Drott (1999-2001)

”Det var ett stort steg att flytta hemifrån, till Halmstad, och klara sig på egen hand. Det var ett medvetet val och viktigt för min personliga utveckling. Handbollsmässigt lärde jag mig enormt mycket under de två åren jag spelade i elitserien för Drott. Hade en duktig tränare i Ulf ”Tubbi” Sivertsson och fick spela med många bra spelare, till exempel Magnus Andersson och Henrik Andersson”.

FC Barcelona (2001)

”Det blev min första utlandsklubb. En fantastisk upplevelse att få tillhöra en av världens bästa klubbar. Jag fick relativt mycket speltid, faktiskt mer än jag hade förväntat. Hade ett år kvar på kontraktet, när Kiel hörde av sig, och det löste sig. En självklarhet för mig att gå till Kiel i det läget”.

THW Kiel (2001-2008)

”Också det en av världens största klubbar och jag har aldrig ångrat att jag gick dit. Under mitt första år gjorde Magnus Wislander sin sista säsong i klubben och det var häftigt att få vara med om hela den biten. Svenskarna hade väldigt gott rykte i Kiel och jag fick själv bra hjälp att komma in i klubben. Det blev sju fantastiska år i Kiel och vi fick vinna enormt mycket, bland annat fem tyska ligaguld och en Champions League-titel”.

TV Grosswallstadt (2008-2011)

”Jag kände att jag ville göra något nytt och utveckla mig själv. Det blev tre fantastiska år, både sportsligt och privat. Det blev kortare resor och jag kunde vara lite mer hemma. Den är den minsta klubben jag har representerat utomlands, men det finns starka traditioner. Vi hade stora framgångar och gick till final i EHF-cupen”.

SG Flensburg-Handewitt (2011-2018)

”Redan när jag skrev på bestämde jag att det här skulle bli den sista klubben för mig. Men det blev något år mer än jag hade tänkt mig från början. Det har varit en mycket framgångsrik period för klubben och ett ligaguld på söndag skulle onekligen vara pricken över i:et”.

 

Mattias Anderson har spelat med världsspelare genom hela karriär. Vi bad honom plocka ut ett dreamteam bland alla dessa spelare.

Målvakt: Thierry Omeyer, Kiel/Frankrike

Vänstersex: Anders Eggert, Flensburg/Danmark

Högersex: Lasse Svan, Flensburg/Danmark

Mittsex: Magnus Wislander, Kiel/Sverige

Vänsternio: Nicola Karabatic, Kiel/Frankrike

Mittnio: Stefan Lövgren, Kiel/Sverige

Högernio; Holger Glandorf, Flensburg/Tyskland

Försvar: Tobias Karlsson, Flensburg/Sverige

Mattias vill dock kasta in en brasklapp:

”Det här är egentligen en helt omöjlig uppgift. Jag har spelat med så fantastiskt många spelare i världsklass.. En del av dessa är ryssen Tjepkin, svenskarna Marcus Ahlm, Thomas Svensson och Peter Gentzel, ungraren Nagy, tjecken Jicha, dansken Nicolaj Jacobsen – och många fler.”