Medaljregn över Sandra

JSM i Norrköping blev en hejdundrande succé för de sydöstskånska simmarna och för Sjöbotjejen Sandra Nilson i synnerhet. Sandra avslutade med två guld och hon tog därmed sammanlagt sex medaljer i mästerskapet.
Sport • Publicerad 5 december 2005
Vilket JSM Sjöbotösen Sandra Nilsson gjorde! Det blev två guld, två silver och två brons!Arkivbild: Emilia Olofsson
Vilket JSM Sjöbotösen Sandra Nilsson gjorde! Det blev två guld, två silver och två brons!Arkivbild: Emilia OlofssonFoto: 

JSM-tävlingarna i Norrköping blev således en fantastisk framgång för simmarna från Ystad och Sjöbo och då inte minst för Sandra Nilsson som redan tidigare i veckan simmade hem ett brons och ett silver. Den här medaljskörden fördubblade under lördagen då hon blev trea på 50 meter fjäril och tvåa på 200 meter rygg.

På söndagen kom så pricken – eller rättare sagt prickarna – över i:et då hon simmade hem guld på såväl 200 meter fjäril och 800 meter fritt.

– Det här hade jag inte förväntat mig. Hade som bäst hoppats på två brons, säger en överlycklig Sandra Nilsson.

Vad är förklaringen till att det gått så här bra?

– Först och främst för att jag hållit mig frisk. Men sen har vi också haft bra träningar, säger Sandra.

Vilket av gulden värdesätter du mest?

– Det på 800 meter. Det kändes extra bra. Jag tycker det är roligt med de längre distanserna men allt är roligt. Jag tänker nog att fortsätta att simma olika distanser och i olika grenar – ungefär som nu, säger Sandra som således inte har några planer på att specialisera sig inom den närmaste framtiden.

För Sandra och de övriga Sjöbosimmarna återstår nu bara en simning i Allskånskan. Sen börjar uppladdningen inför nästa stora mästerskap, JSM i februari.

Tränare Claes Andersson var givetvis imponerad över Sandras framfart i vattnet. Inte minst när det gäller hennes två guld

– Först vann hon 200 meter fjäril efter en väldigt bra simning – hennes första guld för övrigt på kort bana – och sen var det oerhört starkt av hennes att kunna ladda om till 800 meter fritt, säger Claes och förklarar. – Efter 200 fjäril utbröt det rena kalabaliken då Sandra skulle i väg på dopningstest och hon blev väldigt stressad. Det var ju bara 45 minuter till starten på 800 meter, berättar Claes.

Men Sandra lät sig inte påverkas. Hon öppnade lugnt (det gör hon alltid) och hade massor av krafter kvar till andra halvan av loppet där hon öste på. de sista 400 meterna gick fem sekunder snabbare än första halvan! I mål var hon två sekunder före tvåan och tog därmed sitt andra guld inom loppet av en timme.

Men det var inte bara Sandra som gjorde bra i från sig av Sjöbosimmarna. Martin Birgersson blev fyra på 400 meter medley och femma på 400 meter fritt där Andreas Andersson kom tia. Samma placering blev det för Matilda Larsson på 200 meter fjäril.

– Dessutom blev vi femma på 4 x 200 meter fritt. Det har aldrig tidigare hänt i klubbens historia att vi gått till final i en lagkapp, säger Claes Andersson.

I laget simmade tre "Sandror", Nilsson, Pettersson och Nord-Holmegard samt Matilda Larsson. Töserna putsade för övrigt klubbrekordet med 2,5 sekunder

Imponerande är också att Sjöbo blev åttonde bästa klubb. Sandra bidrog självfallet stort med sina sex medaljer men faktum är att samtliga simmare i Sjöbo tog poäng,.

Men det gick bra också för Ystad där det blev dubbla medaljer på 100 meter fjäril där Sebastian Persson drog det längsta strået i den prestigefyllda duellen med klubbkompisen Robbin Steen som fick nöja sig med bronset.

Sebastian var snabb och uthållig och var uthållig och noterade finfina 55,98 i mål, vilket var "pers" med en sekund.

– Robbin Steen var på väg upp men han fick en dålig vändning och fick inte det utskjut han brukar få, säger tränaren Ronny Andersson.

När det gäller Ystadssimmarna i övrigt blev Kim Axeldal fyra på 800 fritt (loppet som vanns av Sandra) och Emma Knight blev sexa på 100 bröst där Therese Ek var ytterst nära att gå till final och slutade åtta i sin JSM-debut. Ystad gjorde också två bra lagkapper då man blev åtta på 4 x 100 meter fritt och nia på 4 x 100 medley.

– Starkt gjort med tanke på att de fick klara sig utan skadade Joakim Tell. De andra simmarna lyfte sig riktigt rejält och Anton Rosén – som bara är 14 år – gick in och gjorde en fantastisk insats som ersättare, säger Ronny Andersson.

Jan Andersson

0411-55 78 71

jan.andersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.