Annons

"Mer trygg på världscupen än på Ica"

Smittspridningen är rekordhög på många håll i Europa.
Men skidskyttestjärnan Elvira Öberg räds inte att tävla – trots att bara några veckor återstår till OS.
Skidskytte • Publicerad 6 januari 2022
Elvira Öberg. Arkivbild.
Elvira Öberg. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Coronapandemin vägrar släppa sitt grepp; omikronvarianten har ytterligare försvårat saker och ting – med en rejält tilltagen smittspridning på många håll i Europa som följd.

Och nu börjar många vinteridrottare bli oroliga, med tanke på att OS i Peking invigs om mindre än en månad.

Annons

I det svenska alpina landslaget har flera ledare och åkare smittats av covid-19. Och häromdagen kom beskedet att världscuptävlingarna i längdskidor i franska Les Rousses nästa helg ställs in.

"Inte jätteorolig"

Men i världscupen i skidskytte har än så länge inga tävlingar blivit inställda. Och Elvira Öberg är inte särdeles bekymrad inför de världscuptävlingar som komma skall i Tyskland – i Oberhof den här veckan, och Ruhpolding nästa vecka.

– Vi lyckades genomföra hela säsongen förra året när situationen på många håll var värre. Vi har gått tillbaka till hårdare restriktioner nu, de är ganska lika de vi hade förra säsongen med mycket testning och bubblor inom laget. Vi är egentligen ganska isolerade från annat folk och vi håller avstånd även inom laget. Jag känner mig ganska trygg, IBU (det internationella skidskytteförbundet) gjorde ett fantastiskt jobb förra säsongen, med att hantera pandemin och smittan, säger hon.

TT: Så det är inte aktuellt att avstå världscuptävlingar inför OS av rädsla för att bli covidsmittad?

– Inte av den anledningen. Med stor sannolikhet kommer vi stå över tävlingar ändå, men inte av rädsla att bli smittade. Jag känner mig egentligen mer trygg ute på världscupen, isolerad på ett hotellrum, än när jag är hemma och går på Ica och handlar.

Avstår Antholz?

Det är tävlingarna i italienska Antholz om två veckor – de sista före OS – som Elvira Öberg ser ut att avstå.

– För att få in en längre träningsperiod inför OS och acklimatisera sig på hög höjd i lugn och ro. Som det ser ut nu kommer vi – eller i alla fall jag – stå över Antholz. I stället ska jag åka upp på hög höjd och acklimatisera mig.

Men först och främst väntar alltså sprinttävlingar i Oberhof den här helgen. Elvira Öberg tog ju hem två raka världscupsegrar – i jaktstarten och i masstarten – i franska Le Grand-Bornand före jul.

Men det är ingen självklarhet att formen är konserverad.

– Jag fick en förkylning i början av juluppehållet och hamnade efter i träningen. Jag har tränat på ganska hårt senaste veckan, så vi får se hur formen kommer vara. Jag förväntar mig ingen toppform – jag behövde träningen för att få in lite extra inför OS. Det väljer jag att prioritera nu och acceptera lite sämre form. Kan jag hålla en bra grundform är det inga bekymmer.

Fakta: OS-klara svenska skidskyttar

Damer: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling.

Man får skicka maximalt sex åkare per kön. Förutom de individuella distanserna är det även dam-, herr- och mixedstafett på OS-programmet.

De sista OS-åkarna tas ut efter världscupen i Anterselva den 20–23 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons