Annons

MFF besviket på disciplinnämnden

Omspel och noll kronor i böter. Det blev disciplinnämndens dom i matchen mellan Malmö och Djurgården som bröts efter att knallskott kastats mot planen. – Det är inte bra för fotbollen, säger MFF:s vd Per Nilsson, som menar att det blir fritt fram för huliganer att agera när det går dåligt för deras lag.
Sport • Publicerad 6 september 2011

Den allsvenska fotbollsmatchen mellan Malmö och Djurgården den 30 juli fick avbrytas redan efter elva minuter sedan flera smällare kastats in mot planen. Malmö ledde då med 1–0.

I liknande fall under säsongen har det betytt att det ena laget tilldöms segern med 3–0 och det andra belagts med dryga böter.

Annons

Men inte den här gången. Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd meddelade i stället på måndagen att matchen ska spelas om i sin helhet – något som gjorde Malmö FF:s vd mycket överraskad och besviken.

– Vi yrkar på vinst med 3–0. Det är det enda rimliga resultatet, säger Per Nilsson, och säger att det nu i stället blir fråga om en ren bestraffning av MFF.

Disciplinnämnden skriver i sin dom att flera omständigheter talar för att knallskotten kastats av supportrar som befunnit sig på den södra läktaren, alltså den del som avdelats för Djurgården, men att man inte kunnat se några kaströrelser som bevisar att det varit så.

Att det fanns övervakningskameror som inte var funktionsdugliga har spelat in i beslutet.

– Hade vi haft tydligare underlag så hade det självklart underlättat. Dessutom så har vi problemet att det har funnits en läktare ovanför Djurgårdsklacken som var öppen, och vi har inte kunnat utesluta att knallskotten kom därifrån, säger disciplinnämndens vice ordförande Staffan Anderberg.

Malmö FF anser däremot att det står klart att knallskott avfyrats från Djurgårdsläktaren.

– Det pågår en förundersökning hos polisen, som vi inte haft tillgång till. Jag tror att det finns bevis för vår sak i den, säger Per Nilsson, och meddelar att klubben, som också ser stora problem med att trycka in matchen i det redan fullspäckade programmet med spel i Europa league, kommer att överklaga domen till Riksidrottsnämnden (Rin) och Svenska fotbollförbundets besvärsnämnd.

Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson är däremot nöjd över beskedet.

– Det är ett rättvist beslut för det finns inga bevis, säger han till Djurgårdens hemsida.

Han har själv har granskat bilderna från kaoset på läktarna.

Annons

– Kamerasystemet fungerade tyvärr inte så det går inte att se vart smällarna kommer ifrån. Man kan inte avgöra ett så här viktigt ärende om man inte kan vara helt säker på vad som hänt, för mig är det solklart, säger han.

Disciplinnämnden håller inte med om att domen kan komma att uppmuntra huliganer att försöka avbryta matcher för att få till omspel i framtiden.

– Tvärtom. Jag tycker det här snarare visar att en huligan aldrig ska kunna räkna med att oskyldiga klubbar ska dömas på ett visst sätt, utan varje ärende behandlas utifrån sina förutsättningar, säger Staffan Anderberg.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons