Annons

MFF-vd: Allsvenskan fortfarande en öppen liga

När Malmö FF senast tog sig till Champions League tjänade klubben närmare 200 miljoner kronor.
Nu kan skåningarna återigen nå fotbollens finrum – och döda spänningen en gång för alla i allsvenskan?
Fotboll • Publicerad 17 augusti 2021
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö FF är endast ett framgångsrikt dubbelmöte med bulgariska Ludogorets från att nå gruppspelet i Champions League (CL), men oavsett hur det går i det sista kvalsteget är skåningarna klara för spel i Europa League (EL).

Bara platsen i Europas näst finaste klubblagsturnering är värd runt 90 miljoner kronor – plus intäkter från olika gemensamma potter samt eventuella sportsliga framgångar i Europa League. De riktigt stora pengarna finns dock i vanlig ordning i Champions League. Där är startplatsen i sig värd hela 160 miljoner kronor.

Annons

– Det är klart att vi helst spelar i finrummet när chansen finns, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd, till TT.

Vann sin EL-grupp

Pengarna är större i Champions League på alla sätt och vis. En vunnen gruppspelsmatch ger 28,6 miljoner kronor – i Europa League är belöningen för tre poäng 6,4 miljoner kronor. Å andra sidan är CL-motståndet betydligt tuffare.

– Det sportsliga är ju en sak, det ekonomiska är en annan sak. Vi har visat att vi sportsligt kan prestera bra i Europa League och har till och med vunnit gruppen där (2019), men vi vet att det är svårare att vinna matcher i Champions League, säger Carlnén.

Konkurrensen har dock skärpts även i Europa League. Turneringen har bantats från 48 till 32 lag när 16 platser flyttats över till nya Europa Conference League.

– Det är nog ett strå vassare än vad det har varit innan. Med färre lag borde det innebära att det är bättre lag, säger Niclas Carlnén.

Under sina fyra gruppspel i Europa – två gånger i Champions League och två gånger i Europa League – sedan 2014 har Malmö dragit in sammanlagt 541,9 miljoner kronor netto, enligt klubbens årsredovisningar. Miljoner som gjort MFF till den överlägset rikaste klubben i allsvenskan.

TT: Med alla miljoner ni kan dra in och alla miljoner ni redan har – dödar ni spänningen i allsvenskan för gott med ett nytt Champions League-avancemang?

– Nej, det har väl visat sig att allsvenskan fortfarande är en ganska öppen liga med många bra lag. Bland annat handlar det om den säsongen och det täta spelschema vi får. Det är svårt att spela ett Europagruppspel samtidigt som man levererar absoluta toppresultat i allsvenskan.

"Välkommet tillskott"

TT: Hur viktiga är årets Europapengar med tanke på hur pandemin drabbat er ekonomiskt?

– Det finns två perspektiv där. Det ena är att vi har använt de pengar vi tjänat tidigare till att köpa stadion, amortera på lånen och vi har förbättrat träningsmöjligheter med två planer. Vi har även förstärkt ledar- och tränarstaben kring både a- och ungdomslag, och vi har förbättrat vår trupp i a-laget. Så vi har tagit steg på alla plan, säger Carlnén och fortsätter:

Annons

– Med ett minusresultat i fjol på 50 miljoner är det klart att det är välkommet med ytterligare tillskott. Men det kommer ju inte enbart täcka detta utan förhoppningsvis även ge oss möjligheten att utvecklas ytterligare,.

Fakta: Prispengarna i klubbturneringarna

Här är prispengarna för Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) tre klubblagsturneringar:

+ Champions League

Plats i gruppspelet: 159,7 miljoner kronor (15,64 miljoner euro).

Vunnen match: 28,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro).

Oavgjord match: 9,5 miljoner kronor (930 000 euro).

Åttondelsfinal: 98 miljoner kronor (9,6 miljoner euro).

Kvartsfinal: 108 miljoner kronor (10,6 miljoner euro).

Semifinal:128 miljoner kronor (12,5 miljoner euro).

Final: 158 miljoner kronor (15,5 miljoner euro).

Turneringsvinst: 46 miljoner kronor (4,5 miljoner euro).

+ Europa League

Inkvalat efter förlust i playoff till Champions League: 51 miljoner kronor (5 miljoner euro).

Plats i gruppspelet: 37 miljoner kronor (3,63 miljoner euro).

Vunnen match: 6,4 miljoner kronor (630 000 euro).

Oavgjord match: 2,1 miljoner kronor (210 000 euro).

Gruppseger: 11,2 miljoner kronor (1,1 miljoner euro).

Grupptvåa: 5,6 miljoner kronor (550 000 euro).

Playoff till utslagsmatcher (grupptvåor – möter grupptreor från CL): 5,1 miljoner kronor (500 000 euro).

Åttondelsfinal: 12,2 miljoner kronor (1,2 miljoner euro).

Kvartsfinal: 18,4 miljoner kronor (1,8 miljoner euro).

Semifinal: 28,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro).

Final: 47 miljoner kronor (4,6 miljoner euro).

Turneringsvinst: 40,8 miljoner kronor (4 miljoner euro).

+ Europa Conference League

Plats i gruppspelet: 30 miljoner kronor (2,94 miljoner euro).

Vunnen match: 5,1 miljoner kronor (500 000 euro).

Oavgjord match: 1,7 miljoner kronor (166 000 euro).

Gruppseger: 6,6 miljoner kronor (650 000 euro).

Grupptvåa: 3,3 miljoner kronor (325 000 euro).

Playoff till utslagsmatcherna (grupptvåor – möter grupptreor från EL): 3 miljoner kronor (300 000 euro).

Åttondelsfinal: 6,1 miljoner kronor (600 000 euro).

Kvartsfinal: 10,2 miljoner kronor (1 miljon euro).

Semifinal: 20,4 miljoner kronor (2 miljoner euro).

Final: 30,6 miljoner kronor (3 miljoner euro).

Turneringsvinst: 20,4 miljoner kronor (2 miljoner euro).

+ Rankningspotten

En del av pengarna i gruppspelet i de olika turneringarna fördelas till deltagande lag utefter en klubbrankning baserad på resultat i Europa de senaste tio åren. Den klubb som har högst tioårsrankning får 32 andelar av den här potten – den lägst rankade får en andel.

Värde för en (1) andel i de olika turneringarna, Champions League: 11,6 miljoner kronor (1,1 miljoner euro). Europa League: 1,3 miljoner kronor (132 000 euro). Europa Conference League: 450 000 kronor (44 500 euro).

+ Marknadspotten

Hur stor summan blir baseras på hur mycket tv-rättigheterna har kunnat säljas för i nationerna som har klubbar med i gruppspelet och hur långt en klubb går i turneringen. Om en nation har fler än en klubb med i aktuell turnering får klubbarna dela på summan. Ju längre en klubb går i turneringen desto större andel av marknadspotten får man.

Uppskattat värde för marknadspotten i de olika turneringarna, Champions League: 3,06 miljarder kronor (300,3 miljoner euro). Europa League: 1,42 miljarder kronor (139,5 miljoner euro). Europa Conference League: 240 miljoner kronor (23,5 miljoner euro).

Fotnot: Summorna är preliminära på grund av ovissheten hur pandemin påverkar intäkterna.

Källa: Uefa.com

Fakta: Prispengarna i klubbturneringarna

Malmö FF:s facit de år klubben nått gruppspel i Europa sedan 2010:

2019–2020: 16-delsfinal i Europa League, utslaget av Wolfsburg (1–5 sammanlagt). Etta i gruppen efter tre segrar, två oavgjorda och en förlust. Ställdes mot FC Köpenhamn, Dynamo Kiev och Lugano i gruppen.

2018–2019: 16-delsfinal i Europa League, utslaget av Chelsea (1–5 sammanlagt). Tvåa i gruppen efter två segrar, tre oavgjorda och en förlust. Mötte Genk, Besiktas och Sarpsborg i gruppen.

2015–2016: Gruppspel i Champions League. Sist i gruppen efter en seger och fem förluster. Mötte Paris Saint-Germain, Real Madrid och Sjachtar Donetsk.

2014–2015: Gruppspel i Champions League. Sist i gruppen efter en seger och fem förluster. Ställdes mot Juventus, Atlético Madrid och Olympiakos i gruppen.

2011–2012: Gruppspel i Europa League. Sist i gruppen efter en oavgjord och fem förluster. Mötte Metalist Charkiv, AZ Alkmaar och Austria Wien.

Fakta: Prispengarna i klubbturneringarna

32 klubbar får spela gruppspelet i Champions League. 26 av dem är direktkvalificerade via placeringar i inhemska ligor – övriga sex platser tillsätts via kvalspel.

Redan kvalificerade: Chelsea, Villarreal, Atlético Madrid, Manchester City, Bayern München, Inter, Lille, Sporting Lissabon, Real Madrid, Barcelona, Juventus, Manchester United, Paris Saint-Germain, Liverpool, Sevilla, Borussia Dortmund, Porto, Ajax, Leipzig, Atalanta, Zenit St Petersburg, Besiktas, Dynamo Kiev, Club Brügge, Milan och Wolfsburg.

Kommande playoff (sista kvalsteget), tisdag 18 augusti: Salzburg–Brøndby, Sheriff Tiraspol–Dinamo Zagreb, Monaco–Sjachtar Donetsk.

Onsdag 19 augusti: Malmö FF–Ludogorets, Young Boys–Ferencvaros, Benfica–PSV Eindhoven.

Returerna spelas 24–25 augusti. Bortamålsregeln gäller inte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons