Annons

Ministern: "Porta bortafansen"

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tror att våldet kring läkatera och arenor kan stävjas genom att helt enkelt plocka bort bortafansen.
Men regeringens nya nationella samordnare vill inte se några panikåtgärder.
Sport • Publicerad 31 mars 2014

När Djurgården och AIK skulle mötas i ishockeyns kvalserie i mars kunde säkerheten inte garanteras på Hovet. Lösningen blev att matcherna spelades utan bortaklack.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth tror att vägen till lugn kring fotbollsmatcher kan vara att porta bortafans även i fotbollsallsvenskan.

Annons

- Ja, jag tror att det är den vägen man måste gå. De berättade från hockeyligan att det har varit lugnt, det har inte varit något sabotage men det har varit mycket bråk utanför Hovet, säger Adelsohn Liljeroth till SVT.

Regeringens nya nationella samordnare för att stärka en positiv supporterkultur och motverka idrottsrelaterad brottslighet är Rose-Marie Frebran. Hon tror däremot inte att det finns några snabba lösningar på problemet och vill undvika panikåtgärder.

- Vi måste fortsätta jobba långsiktigt och stärka dialogen och samverkan mellan olika aktörer, och låta det som hänt göra att vi sluter oss samman, säger hon till expressen.se.

Frebran pekar också på att våldet nästan uteslutande är manligt våld.

- Vi behöver jobba med frågor om maskulinitet och våld. Det är nästan aldrig några tjejer inblandade, säger hon.

Annika Thunell
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons