Mitt i ett genombrott

Från anonymiteten i elitserien till hyllad skyttekung i all-svenskan.Det har vänt snabbt i karriären för IFK Ystads Fahrudin Zaimovic.
Sport • Publicerad 20 oktober 2007
På gång i karriären. Fahrudin Zaimovic har blivit ett namn som möts med respekt i handbolls-Sverige. Åtminstone bland IFK Ystads allsvenska motståndare. Plötsligt har allting lossnat för Fahrudin och för tillfället toppar han skytteligan. Bild: Jan Ohlsson
På gång i karriären. Fahrudin Zaimovic har blivit ett namn som möts med respekt i handbolls-Sverige. Åtminstone bland IFK Ystads allsvenska motståndare. Plötsligt har allting lossnat för Fahrudin och för tillfället toppar han skytteligan. Bild: Jan OhlssonFoto: 

Från anonymiteten i elitserien till hyllad skyttekung i allsvenskan.

Efter fem omgångar har Fahrudin snittat på närmare åtta mål per match och toppar den allsvenska skytteligan. Det är inget tvivel om att han är mitt inne i ett härligt genombrott som handbollsspelare.

– Det känns så i alla fall. Som om alla bitar plötsligt har fallit på plats. Det är bara till att köra på.

Förra säsongen fick du begränsat med speltid, trots lagets skrala insatser. Hur ser du på det i dag?

– Nej, det är väl ingenting som jag går runt och tänker på eller vill prata om. Konkurrensen på nio meter var hård och vi hade många duktiga spelare. Men, visst, när laget inte presterade så borde jag kanske fått lite mer speltid. Så mycket kan jag säga.

Vad i spelet är det som du har utvecklat?

– Det mesta. Skottet har blivit säkrare och bättre, de flesta går åtminstone på mål. Men det mesta sitter ändå i huvudet. Har man självförtroende så är det lättare att lyckas ute på handbollsplanen.

Hur märker du skillnad mellan elitserien och allsvenskan?

– Framförallt i tempot och i försvarsspelets tuffhet. Det är aggressivare i elitserien, försvararna smäller på mer. Fast jag räknar med att få mindre utrymme framöver och mot Swithiod blev jag punktmarkerad för första gången i allsvenskan. Det är trist men också ett tecken på att man gjort sig farlig.

Berätta om din bakgrund.

– Kommer från helvetet i Serbien. Vi är en flyktingfamilj som kom till Sverige 1992, när jag var fem år. Först var vi två år i Trelleborg, sedan flyttade vi in i en flyktingförläggning i Ystad. Därefter blev det ett och ett halvt år i Hultsfred. Det var en jobbig tid eftersom vi aldrig visste om vi skulle få permanent uppehållstillstånd eller inte. Det positiva beskedet kom 1996 och då ville mamma och pappa flytta tillbaka till Ystad. Det var där familjen hade trivts bäst. Jag är glad att vi hamnade här.

När kom du i kontakt med handbollen?

– Det är lite lustigt, för i familjen finns ingen som spelat handboll, vi har ingen sån bakgrund. Jag prövade på spelet första gången i Hultsfred och när jag kom till Ystad... ja, då blev det självklart att spela handboll. Fast jag har lirat en hel del fotboll också.

Hur ser ditt liv ut i övrigt?

– Jag har varit vikarie på en skola vilket jag trivdes med, men just nu går den mesta tiden åt till handbollen. I framtiden kan jag tänka mig att jobba som idrottslärare. Eller som brandman. Men det ligger längre fram i tiden. Jag planerar att börja plugga och kombinera det med att spela handboll. Helst av allt vill jag kunna försörja mig på att spela handboll, det vore drömmen.

Fortsätter Fahrudin Zaimovic på den inslagna vägen är chanserna till yrkesspel goda. 46 allsvenska mål på fem matcher har respekt med sig. På söndag osäkrar han bössan i högerarmen och gör sig redo att skjuta ännu en motståndare i sank.

IFK Tumba är varnat.

Jan Ohlsson

asFFahrudin Zaimovic

Född: 14 april 1987.

Längd och vikt:191 centimeter, 91 kilo.

Klubbar:Ystads IF och IFK Ystad.

Position:Helst mittnio eller vänsternio.

Civilstånd:Singel.

Familj:Mamma Mina, storebror Faruk.

asAllsvenska skytteligan

1 Fahrudin Zaimovic, IFK Ystad 46 måloch Christian Sandberg, Kristianstad, 46 mål, 3 Kacper Wydmuch, Skånela IF 38, 4 Johan Petersson, Hallby 37, 5 Andreas Weinås, Önnered 33, 6 David Isomäkii, Irsta 30 mål, 7 Anders Gustafsson, Warta 30, 8 Niclas Ekberg, IFK Ystad 29, 9 Thomas Hiljemark, Anderstorp 29, 10 Marko Tanaskovic, IFK Ystad 28och Christoffer Hamed Khazrai, Hästö 28.

Fem omgångar är spelade.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.