Annons

"Mondo är vår trofé – älskar sporten"

Totalt överlägsen förra säsongen.
Hur kul ska det egentligen bli att möta Armand Duplantis det här året?
– Jag tror inte det går att slå honom, säger norrmannen Pål Haugen Lillefosse.
Friidrott • Publicerad 2 februari 2023
Stavhopparna Armand Duplantis (mitten), Sam Kendricks (vänster), USA, och Pål Haugen Lillefosse (höger), Norge, under pressträffen inför stavhoppsgalan Mondo Classic 2023.
Stavhopparna Armand Duplantis (mitten), Sam Kendricks (vänster), USA, och Pål Haugen Lillefosse (höger), Norge, under pressträffen inför stavhoppsgalan Mondo Classic 2023.Foto: Pontus Lundahl/TT
Tidigare världsrekord och Duplantis personbästa 2015–2022.
Tidigare världsrekord och Duplantis personbästa 2015–2022.Foto: Anders Humlebo

Världens bäste stavhoppare inleder i kväll säsongen med sin egen tävling Mondo Classic i Uppsala. 23-årige Duplantis gör det med ett otroligt 2022 i ryggen:

VM-guld både inomhus och utomhus, EM-guld och tre nya världsrekord.

Annons

– Det är helt otroligt, han är den bäste som någonsin utövat sporten och han skriver fortfarande historia. Det är ganska tufft att vara stavhoppare nu, men det är vad det är, säger 27-årige filippiniern Ernest Obiena, trea på världsrankningen.

TT: Är det kul att möta Duplantis?

– Det är det, det är både för- och nackdelar med någon som är så dominant.

"Blir starstruck"

Startfältet i Uppsala är starkt, bland deltagarna finns även 21-årige norrmannen Pål Haugen Lillefosse, nia på världsrankningen.

– Man blir nästan lite "starstrucked" varje gång man ska tävla mot "Mondo", han är bäst genom alla tider, säger Lillefosse.

TT: Hur ska ni slå honom?

– Det är svårt att säga, om "Mondo" fortsätter att bli bättre så blir det svårt.

TT: Går det att slå honom?

– Jag tror inte det, men jag hoppas vi kan göra det lite mer spännande. Nu fajtas vi om silver och brons, det hade varit kul att komma upp där och göra det mer spännande.

"Han är vår trofé"

Rutinerade Sam Kendricks, 30, håller inte igen med vad han tycker om Duplantis.

Annons

– "Mondo" är vår trofé, en stavhoppare som älskar sporten. I flera år försökte jag att förändra sporten, jag klarade inte det. "Mondo" förändrade den, säger Kendricks.

– Folk frågar mig hela tiden om att "Mondo" valde Sverige före USA. Han valde Sverige, vi kunde inte få honom. Ni borde vara skyldiga honom för det, vara ännu mer exalterade än vad han är. Han valde er och han ger allt för er, allt för att sätta Sverige på kartan, det gjorde han inte för USA.

Deltagare i Mondo Classic 2023

Armand Duplantis, Sverige

Sam Kendricks, USA

KC Lightfoot, USA

Ernest Obiena, Filippinerna

Thiago Braz, Brasilien

Bo Kanda Lita Baehre, Tyskland

Ben Broeders, Belgien

Kurtis Marschall, Australien

Pål Haugen Lillefosse, Norge

Thibaut Collet, Frankrike

Emmanuel Karalis, Grekland

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons