Annons

"Mopparna" går med stormsteg mot Berlin

Lata kommunalarbetare? Glöm det. Sjöbos kommunhus hålls i ordning av Sveriges hurtigaste städerskor. Agneta Olsson och Ulla Nilsson bildar Sjöbo Mopparna i en riksomfattande stegtävling. Bland nästan 1 000 lag genomför de båda städtanterna just nu den raskaste marschen mot Berlin. Drygt 22 000 steg dagligen. Per skaft!
Sport • Publicerad 17 oktober 2008
Sopar golvet med konkurrenterna. Agneta Olsson och Ulla Nilsson utgör Sjöbo Mopparna som ligger etta bland nästan 1 000 lag i Tappa-Trampet. De båda städerskorna närmar sig Berlin med stormsteg.
Sopar golvet med konkurrenterna. Agneta Olsson och Ulla Nilsson utgör Sjöbo Mopparna som ligger etta bland nästan 1 000 lag i Tappa-Trampet. De båda städerskorna närmar sig Berlin med stormsteg.Foto: 

Det är lätt att ha fördomar. Men efter rätt många år i branschen tror man sig veta hur en elitidrottare ska se ut. Muskelkostym inuti, reklamspäckad tävlingsdräkt utanpå. Ungefär så.

Jag ser väldigt lite reklam på Agneta Olssons och Ulla Nilssons arbetskläder när de tittar fram bakom städvagnen i kommunhusets entré. Däremot ser jag ett vänligt leende på två pigga damer som närmar sig pensionsåldern.

Annons

Bakom den anspråkslösa fasaden finns två vinnarskallar som är utklädda till städerskor. För den här hösten har de levt upp och svarat för en fysisk prestation utöver det vanliga. Det där bronset som Ulla tog i en slungbollstävling i skolan på 1950-talet, det toppas med råge av de senaste veckornas triumftåg på byns gator och torg.

Det handlar om en stegtävling, Tappa-Trampet, som pågår på internet. Av 947 anmälda avdelningar från arbetsplatser runt om i landet ligger Sjöbo Mopparna på första plats.

De går kanske inte till historien. Men till Berlin går de. Raskare än något annat lag i Sverige.

Under oktoberveckorna har mycket i Agnetas och Ullas liv kretsat kring den lilla tekniska apparat som kom på posten för några veckor sedan.

Stegräknaren.

Ulla rodnar lite när hon berättar att hon förvarar sin i bh:n. Hon viker försiktigt ner blusen och tar fram makapären som suttit fastklämd mellan kuporna. 3 415 står det med digitala siffror och ändå har dagen precis börjat; hon har inte ens hunnit dricka sitt förmiddagskaffe.

- Jag var uppe och gick en runda före jobbet i morse, förklarar hon den höga stegfrekvensen.

Agneta har fäst sin stegräknare i byxlinningen. Hon rättar till glasögonen och håller dosan på rätt avstånd för att fästa blicken på den lilla siffertavlan. 2 552 steg. För ett ögonblick ser hon aningen konfunderad ut.

- Jag har också varit uppe en runda med hundarna. Men skillnaden tror jag beror på att Ulla är lite mindre än mig, hon har kortare ben. Det blev fler steg då.

Fast tro nu inte att det handlar om någon intern tävling mopparna emellan. Ulla och Agneta är varandras största supporter och gläds åt varje steg som kollegan tar. På samma sätt som de gemensamt angriper smutsiga ytor i kommunhuset ser de marschen till Berlin som ett teamwork.

Annons

- Här är det laget som gäller, en för alla alla för för en, säger Agneta och lägger en vänskaplig hand på Ullas axel.

De har varit kollegor i 20 år. När personalchefen på Sjöbo kommun skickade ut information om höstens stegtävling väcktes lustar. Men de ville inte ingå i några stora grupperingar. Lag Mopparna. Två personer. Ulla och Agneta. Det räckte.

- Vi känner att vi kan lita på varandra. Har man gett sig in i något sånt här ska man bruka allvar, annars kan det lika bra vara. Nu har det nästan blivit som ett gift, säger Ulla.

Men att ligga etta bland nästan tusen avdelningar?

- Jag är själv förvånad men det verkar långsökt att vi skulle vinna, säger Agneta. Det finns så många andra lag...

Annica Otterman är friskvårdsansvarig på Sjöbo kommun och inte så lite stolt över städerskorna. Enligt Annica har projektet träffat helt rätt och med råge uppnått sitt syfte. Tio lag är anmälda från kommunen men att just Lag Mopparna skulle gå i bräschen, det hade hon inte trott.

- Vi är alla imponerade. Ingen här i huset har kunnat undgå hur Ulla och Agneta har växt med den här grejen.

- Nu tillhör städerskor inte den mest inaktiva gruppen i kommunhuset, det finns andra med betydligt mer stillasittande sysslor. Ta lönehandläggarna, de går säkert inte mer än 2 000 steg per dag på jobbet, från skrivbordet till arkivet. Det är just soffliggarna, de som är minst aktiva, som vi vill väcka liv i. Ur ett hälsoperspektiv bör varje människa komma upp i 10 000 steg per dag, säger Annica.

Företaget (tappa.se) som administrerar tävlingen kommer att lotta ut priser bland alla deltagande lag. Men Annica Otterman lovar att kommunen dessutom kommer att sätta upp ett internt prisbord.

- Varje steg är en ekonomisk vinst för kommunen, säger hon.

Annons

Den fiktiva färden mot Berlin startade 1 oktober. Det är 545 kilometer dit och hittills har Sjöbo Mopparna snittat på drygt 22 000 steg per dag. Tanken är att lagen ska vara framme i Berlin senast 5 december men Lag Mopparna kommer att svischa förbi Brandenburger Tor långt innan dess. Även om det i den verkliga miljön kanske råkar vara Pe-Ges gatukök de passerar efter 545 kilometer.

Damerna pratar om att sedan fortsätta färden. Nästa utmaning blir Rom.

- Herregud, Ulla, vi blir beresta av det här. Men det kan bli lite jobbigt att ta sig över Alperna, skrattar Agneta.

Så börjar städerskorna skruva på sig och signalerar med kroppsspråket att intervjun gott kan avslutas.

En korridor måste svabbas och stegräknaren aktiveras.

3 473 steg duger inte.

Världen väntar.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons