Annons

Mutdömd fotbollsspelare överklagar till HD

Den ex-allsvenske spelaren fälldes av hovrätten för mutbrott.
Nu överklagar han domen till Högsta domstolen.
Fotboll/Brott • Publicerad 10 januari 2022
Den mutåtalade fotbollsspelaren och hans försvarsadvokat Frank Thorstensson i samband med förhandlingen i tingsrätten i fjol. Arkivbild.
Den mutåtalade fotbollsspelaren och hans försvarsadvokat Frank Thorstensson i samband med förhandlingen i tingsrätten i fjol. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotbollsspelaren dömdes i mitten av december av hovrätten till villkorlig dom för tagande av muta och spelfusk i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019. Tidigare hade tingsrätten friat elitspelaren helt från anklagelserna.

Enligt överklagan, som TT har tagit del av, vill elitspelaren att Högsta domstolen (HD) beviljar prövningstillstånd för fallet och att åtalet ogillas i sin helhet.

"Staka ut ett prejudikat"

Annons

"Det som är speciellt med det aktuella målet är att det är första gången som brottet spelfusk, som infördes i januari 2019, prövas i en domstol. Här har en instans friat och en annan fällt och därav behöver målet tas upp i Högsta domstolen för att staka ut ett prejudikat", skriver elitspelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson i överklagandet, som har lämnats in till hovrätten.

Detta är femte gången som ett matchfixningsärende nått svensk domstol. Samtliga har gått vidare till hovrätten och ett par av fallen har överklagats till HD, som dock aldrig har lämnat prövningstillstånd för ett matchfixningsärende.

Till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten att det var styrkt att fotbollsspelaren våren 2019 tagit ett gult kort i en allsvensk match som motprestation till att han fick låna 300 000 kronor av två medåtalade matchfixare.

Avstängd i hela världen

– Vi är grymt besvikna. Vi tycker att hovrätten har kommit till fel slutsats och att den bevisningen som åklagaren har lagt fram inte duger, sade försvarsadvokaten Frank Thorstensson efter hovrättsdomen.

Spelaren, som sedan januari 2020 tillhör en utländsk klubb, är av Svenska fotbollförbundet avstängd från all idrottsutövning i Sverige i fyra år. Han är i nuläget även avstängd i hela världen, efter ett beslut från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

– Enligt mig har man gått över alla gränser som finns, sade spelaren efter hovrättsförhandlingen om fotbollsförbundets avstängning.

– Jag vet att jag är oskyldig. Det har jag vetat sedan dag ett, sade han vidare.

Avstängningen har överklagats till Riksidrottsnämnden (Rin), men det är oklart när Rin kommer med sitt beslut.

"Saknas bevisning"

Hovrätten dömde även tre andra medåtalade män för mutbrott. Ingen av dem har ännu överklagat till Högsta domstolen, men direkt efter domen meddelade en av de medåtalades försvarsadvokat att ett överklagande skulle ske.

– Jag ifrågasätter hovrättens bedömningar när det saknas bevisning och det finns omständigheter som talar till vår fördel, sade Mikael Nilsson, försvarsadvokat till en 35-årig man, som i hovrätten dömdes för givande av muta och spelfusk.

Annons

Sista dagen för ett överklagande är den 12 januari.

Fakta: Den dömda kvartetten

Elitspelaren

Fälldes av hovrätten för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019. Han friades i tingsrätten, men hovrätten anser att det är bevisat att han tog ett gult kort som motprestation för ett lån på 300 000 kronor från två medåtalade män. Påföljden blev villkorlig dom.

Avstängning av fotbollsförbundet: Fyra år.

31-åringen

Hovrätten dömde honom även för åtalsdelen gällande det gula kortet. Han friades för den delen i tingsrätten, men dömdes i hovrätten för givande av muta och spelfusk. I tingsrätten dömdes han för samma brott för påverkan av sex division 3-matcher säsongen 2019. Hovrätten ändrade inte tingsrättens påföljd, som blev villkorlig dom.

Avstängning av fotbollsförbundet: Sju år.

35-åringen

Åtalades för givande av muta och spelfusk för det gula kortet, men friades helt av tingsrätten. Hovrätten ändrade den domen och dömde honom för båda brotten. Påföljden blev villkorlig dom.

Avstängning av fotbollsförbundet: Sex år.

Målvakten

Hovrätten fastställde tingsrättens dom. Målvakten döms för tagande av muta och spelfusk i samband med sex division 3-matcher säsongen 2019. Påföljden blev villkorlig dom med dagsböter.

Avstängning av fotbollsförbundet: Fem år.

Samtliga fyra nekar till brott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons