GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Narsell blir YIF:s nye klubbchef: ”Många suktar efter SM-guld”

För drygt 20 år sedan satt han på läktaren i Österporthallen och spelade stämningshöjande musik på Ystads IF hemmamatcher.
I kväll står han i mittcirkeln inför välfyllda läktare i Ystad Arena och drar på sig kavajen som ny klubbchef i Ystads IF.
Andreas Narsell, rekryterad från bankvärlden, är mannen som ska styra klubben in i en ny guldålder.
Handboll • Publicerad 3 oktober 2019
Andreas Narsell älskar sin hemstad och älskar handboll och blir ny klubbchef i Ystads IF.
Andreas Narsell älskar sin hemstad och älskar handboll och blir ny klubbchef i Ystads IF.
Foto: Jan Ohlsson

I samband med kvällens Skånederby i Ystad arena presenterar YIF ett nyförvärv.

En viktig pjäs som inte har spelat en enda handbollsmatch.

Och som är faktiskt inte ens är medlem i Ystads IF.

Men Andreas Narsell besitter alla andra kvaliteter som YIF har eftersökt när man rekryterat en klubbchef.

– Jag tror faktiskt inte att jag är medlem i YIF, men det ska jag självklart bli omgående. Jag har varit medlem, men sedan slutade det nog komma inbetalningskort från YIF – och så föll det i glömska, säger Andreas Narsell nästan ursäktande.

Ett medlemskort kommer han att köpa. Ett stort YIF-hjärta har han redan.

– De senaste fem åren har jag sett de flesta av Ystadslagens elitmatcher, antingen på plats i hallen eller på en skärm. Jag älskar handboll och jag älskar min hemstad Ystad. Den kombinationen gör att det känns ganska optimalt att jobba som som klubbchef i Ystads IF. Det här var en chans som förmodligen bara dyker upp en gång i livet och som jag inte ville missa. Jag är stolt och ödmjuk. Uppdraget är ärofyllt, säger han.

Samtidigt är elitidrott en resultatstyrd bransch. Exemplen är många på tränare och klubbchefer som från en dag till en annan har tvingats att ta sitt pick och pack och dra...

– Så är det, men det är också en del av utmaningen. Precis som för spelarna gäller det för mig att leverera, det går inte att bli ”fat and lazy”. Om jag i framtiden inte skulle få stanna kvar på den här posten beror det säkert på att styrelsen inte tycker att jag har gjort ett tillräckligt bra jobb. Ett visst mått av press är bara stimulerande. Det är inget som oroar mig.

Bakgrunden till rekryteringen är att Ola Netterheim, som varit sponsoransvarig på deltid i YIF, har fått ett nytt jobb. När YIF letade efter Olas ersättare valde man att bygga ut tjänsten till ett heltidsjobb som klubbchef. Andreas Narsell, som fram till nu har varit marknadschef på Sparbanken Syd, anses ha den lokala förankringen, de kontakter inom näringslivet och den genomslagskraft som en modern klubbchef bör ha.

– Om jag exempelvis hade kommit från Lomma hade jag haft en betydligt länge startsträcka. Då hade jag fått bygga upp ett kontaktnät. När jag nu ser på YIF:s sponsorlista känner jag redan 75 procent av företagen och de flesta känner mig. Det är klart att det förenklar i min nya roll.

Andreas Narsells egen idrottsbakgrund kretsar kring basket och kampsport. Samt ett förstört knä. Det är således inte för den sportsliga kompetensen som YIF har rekryterat honom.

– Det finns redan sportsligt ansvariga i klubben som är mycket bättre på att se till att lagen vinner handbollsmatcher än vad jag är. Min roll blir mer att se till att de sportsliga ambitionerna går i samma takt som resten av klubbens verksamhet. För klubbens ambitioner måste sträcka sig bortom att vinna handbollsmatcher.

Det får du gärna utveckla?

– Ystads IF är en stark samhällskraft och ska ta ett stort samhällsansvar. Vi ska ha en god värdegrund och sunda värderingar som ska implanteras hos våra barn och ungdomar.

Går det där hand i hand med sponsringen? Att idrottsföreningens roll i samhället blir ett allt viktigare incitament när företag väljer vilken verksamhet man vill sponsra?

– Absolut, så är det. Alla sponsorer vill på något sätt tillhöra ett vinnande lag, för det är bra för varumärket. Men för många företag är det ännu viktigare att stötta en förening som är en positiv samhällskraft. En klubb som ger ungdomar möjlighet till en meningsfylld fritid. Som tänker jämställt och som kan erbjuda idrott till alla, utifrån sina egna förutsättningar. Jag är stolt över att YIF redan är så långt framme inom de här bitarna.

Det är en välmående förening du kommer till?

– Så är det. Jag kommer inte till någon klubb som är i behov av ekonomisk sanering eller av några drastiska förändringar. Snarare ska jag lyfta de saker som klubben redan gör bra och medverka till att utveckla andra bitar.

Det finns en röd tråd hos alla arbetsgivare du har haft, de är alla starka lokala varumärken: Radio Active, Ystads Allehanda, Sparbanken Syd – och nu Ystads IF. Varför har det blivit så, tror du?

– Jag har haft förmånen att bli rekryterad till samtliga jobb, utom till Radio Acitive, som jag var med och startade en gång i tiden. Jag vill hoppas och tro att det beror på att jag har gjort ett bra jobb. Sedan är det bara så att jag älskar Ystad. Det är här jag har min familj och mina vänner och det är för stadens bästa jag vill jobba.

Hur ser du på konkurrensen mellan YIF och IFK Ystad?

– Som enbart något positivt. Jag kommer från en så extremt konkurrensutsatt bransch som bankvärlden. Konkurrens sporrar. Man måste vara på tå. Jag tycker att det är skithäftigt att det finns två Ystadslag i handbollsligan.

Till sist, när kommer YIF att vinna SM-guld igen?

– Det är ingen hemlighet att klubben och supportrarna suktar efter ett SM-guld. Men man tar inte ett guld genom en klackspark, utan genom ett strategiskt och noggrant arbete. Jag vill inte sätta något tidsschema, men vi är många som tycker det är dags att den här staden får fira ett nytt SM-guld. Det kommer jag att försöka skapa förutsättningar för.

YIF-styrelsen fastande för Narsell bland fem-sex andra kandidater.

– Andreas är ett välkänt ansikte i regionen och bland en stor del av våra sponsorer så vi förväntar sig att han startar i matchtempo direkt, säger ordföranden Mats Persson.

Fakta

Andreas Narsell

Ålder: 45 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Villa i Ystad.

Idrottsbakgrund. Har spelat basket och hållit på med kampsport i olika former.

Karriär: Startade Radio Active 1995. Har därefter jobbat som marknadschef på Ystads Allehanda och Sparbanken Syd.

Aktuell: Ny sponsoransvarig och klubbchef i Ystads IF.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.